Als mantelzorger ben je altijd in de weer. Is het niet met zorgtaken dan wel met voorzieningen regelen. Alle ballen in de lucht houden kost veel tijd en energie. Ergens weet je misschien wel dat het eenvoudiger kan, maar hoe? Thuisleefgids heeft een aantal tips voor je op een rijtje gezet. Zodat je weer eens aan jezelf toekomt maar toch de mantelzorg blijft verlenen die je naaste verdient.

1) Ga online naar de supermarkt

Bestel je boodschappen via internet. Dit scheelt je een hoop tijd en je zit niet vast aan de openingstijden van de supermarkt. Ook veel hulpmiddelen kun je tegenwoordig online aanvragen of bestellen. Dus een ritje naar de zorgwinkel hoeft ook niet meer.

2) Zoek naar een klushulp op een dienstenplatform

Via een dienstenplatform kun je online hulp zoeken voor diverse klussen in huis en tuin. Denk aan een poetshulp, de verwarming ontluchten en zelfs de kerstboom opzetten. Sommige platforms als WeHelpenCubigo en Hulpinjebuurt hebben ook mogelijkheden om vraag en aanbod uit de buurt samen te brengen. Zo kan het zomaar zijn dat je straatgenoot je heel graag helpt om de tuin winterklaar te maken!

3) Laat anderen weten wat je nodig hebt

We zien vaker dat vrienden en familie wel willen helpen, maar niet weten hoe. En je wil natuurlijk niet te snel om hulp vragen. Denk dan eens aan een wenslijstje met taken. Een app als wunderlist maakt het heel gemakkelijk lijstjes te delen. Net zoals bij een verjaardagslijst kunnen mensen zo zelf kiezen hoe ze je willen helpen. En jij kunt met een gerust hart enkele taken loslaten.

4) Maak het plannen gemakkelijker

Naast alle fysieke en emotionele zorg heb je ook te maken met een hoop geregel. Instantie zus, organisatie zo en dan ook nog visite of naar het ziekenhuis toe. Zorg ervoor dat je taken eenvoudig kunt delen en inplannen. Via hulpsites als datumprikker.nl kun je heel eenvoudig als groep een datum afspreken en zien wanneer iedereen beschikbaar is. Zet deze data in een online agenda en iedereen heeft hetzelfde rooster bij de hand. Ook zijn er handige apps die deze functies combineren. Zo bieden de speciale zorgoplossingen van ShareCare en Nettie ook de mogelijkheid om onderling te chatten, hulpvragen te stellen en professionals toe te voegen.

En misschien wel de beste tip:

5) Durf als mantelzorger vrij te nemen

Iedereen heeft ontspanning nodig. Jij als mantelzorger misschien nog wel het meeste. Al is het maar een half dagje. Even niets aan je hoofd en de tijd voor jezelf. Genieten! En daarna kun je er opgeladen weer tegenaan. Vrienden en naasten willen je vast hierbij helpen wanneer je er om vraagt. Maar staan er zelf meestal niet eens bij stil. Aan jou alleen nog de kunst om los te laten en te ontspannen.

Meer weten over makkelijke oplossingen of hulpmiddelen om als mantelzorger ontlast te worden? Neem eens een kijkje op Thuisleefgids.nl. We hebben hier veel praktische informatie over hulpmiddelen en diensten gebundeld. Mogelijk kun je daar wel de passende ondersteuning vinden of stel ons een vraag. We denken graag met je mee :)