Wanneer je last hebt van reuma is het belangrijk om extra goed naar je lichaam te luisteren. Je wil je namelijk zo goed mogelijk voelen en zoveel mogelijk energie overhouden voor leuk dingen. Wanneer je snel moe bent kunnen deze tips je helpen om gemakkelijker te leven met reuma.

6 Tips bij Reuma

  1. In beweging blijven is voor iedereen belangrijk. Bewegen levert uiteindelijk ook energie op, of het nu wandelen, fietsen of bijvoorbeeld zwemmen is. Dus ga lekker naar buiten en kom in beweging.
    Doseer wel zodat beweging geen negatief effect heeft. Een klusje doen? Verdeel de klus in een paar deelklusjes en neem tussendoor wat rust.
  2. Let op je voeding. Veel suiker geeft maar kort energie, daarna voel je je al snel weer moe. Door gebalanceerd te eten, denk aan granen, fruit, groente, kan je lichaam beter gebruik maken van de energie die het binnenkrijgt. Wist je dat er handigs hulpmiddelen en apps zijn om bij te houden wat je eet of drinkt?
  3. Goed slapen helpt bij de energie in het lichaam weer op te bouwen. Dit is vooral belangrijk bij reuma. Let op wat je eet, drinkt en doet voordat je in je bed kruipt. En kies natuurlijk voor een goed bed en fijne sfeer in de slaapkamer. Handige hulpmiddelen kunnen hieraan bijdragen.
  4. Niet alles lukt meer als je klachten door reuma hebt, probeer een activiteit of hobby te zoeken die aansluit bij wat je echt leuk vindt. Dit geeft je meer energie en ook mentale ontspanning!
  5. Bespreek met je familie en vrienden wat niet meer lukt maar zeker ook wat wél lukt! Samen dingen doen en het gevoel begrepen en ondersteunt te worden werkt alleen maar positief.
  6. Wanneer je pijnklachten kan het goed zijn om hier bewust mee bezig te zijn. Ook bijvoorbeeld meditatie of yoga kan helpen om goed te ontspannen en beter met pijnklachten om te gaan.

Meer weten over hulpmiddelen bij reuma, bezoek deze pagina op Thuisleefgids.