Veel mensen willen het liefst zo lang mogelijk thuis blijven wonen. Zelfstandig thuis wonen geeft een gevoel van zelfredzaamheid. Als je langer je eigen plekje kunt behouden kan dit ook het comfort verhogen. Echter roept dit ook veel vragen op: Hoe kan mijn vader of moeder langer zelfstandig thuis wonen? Welke hulpmiddelen moeten we daarvoor uitzoeken? Hoe kunnen we het zo veilig mogelijk maken? Waar moeten we op letten?

Langer zelfstandig thuis wonen

Er bestaan verschillende hulpmiddelen die het mogelijk kunnen maken dat iemand zo lang mogelijk zelfstandig thuis kan wonen. Deze hulpmiddelen voorzien in de basisbehoeften. Voorbeelden hiervan zijn het innemen van medicijnen en het veilig bereiden van voeding.

Eenzaamheid is een zeer groot risico voor ouderen die langer thuis blijven wonen. Door het verlies van partners, familie en vrienden krijgen veel ouderen hiermee te maken. Daarom is het belangrijk dat zij worden gestimuleerd en ondersteund in het ondernemen van sociale activiteiten. Dit kan je bijvoorbeeld doen door activiteiten tijdig in te plannen en regelmatig op de koffie te komen. Ook bestaan er communicatiehulpmiddelen die communicatie op afstand gemakkelijker maken.

Personenalarmering

Personenalarmering is een zeer belangrijk en effectief hulpmiddel voor senioren die langer zelfstandig willen wonen. Het geeft ouderen de mogelijkheid om op elk willekeurig moment alarm te slaan. Dit kan bijvoorbeeld door middel van een draagbaar personenalarm of alarmhorloge. Dit werkt als een persoonlijk alarm voor senioren, vaak in combinatie met een GPS horloge met alarm, waardoor de locatie ook snel te traceren is. Zo kunnen zij zich altijd veilig voelen en hebben ze ook altijd het idee dat er iemand kan komen zodra dat nodig is. De zelfredzaamheid wordt daarom vergroot. Langer zelfstandig thuis wonen wordt met een personenalarm een stuk comfortabeler gemaakt.

Een personenalarm kan ook gebruikt worden bij een verhoogd valrisico. Lees hier alles over personenalarm en valrisico.

Bekijk ook ons advies over personenalarmering en ons aankoopadvies personenalarmering.

Langer Thuis in Huis heeft alle voor- en nadelen van zelfstandig thuis blijven wonen voor je op een rijtje gezet.