Digitale Keuzewijzer

Gemeenten

Keuzewijzer zorgtechnologie en eHealth voor gemeenten

Gemeenten hebben sinds januari 2015 de verantwoordelijkheid voor de Wet Maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Vanuit de uitvoering van deze wet zijn zij verantwoordelijk voor het ondersteunen van inwoners bij vragen rondom langer zelfstandig thuis wonen. Dit doen ze via het zogeheten keukentafel gesprek. Tijdens dit gesprek wordt samen bekeken welke vorm van ondersteuning nodig is. Thuistechnologie en eHealth worden hier ook een steeds belangrijker onderdeel van. De inzet hiervan draagt namelijk bij aan een verhoogde zelfredzaamheid en eigen regie.

Gebrek aan overzicht

Voor Wmo-consulenten is het alleen niet altijd vanzelfsprekend dat zij op de hoogte zijn van alle mogelijkheden op het gebied van thuistechnologie en eHealth. Daarnaast komen er dagelijks nieuwe producten en diensten op de markt waardoor het steeds lastiger wordt om hierover het overzicht te behouden. Laat staan dat het dan eenvoudig is om van een vraag naar de juiste oplossing te komen en het juiste advies te geven aan mensen thuis.

Ontwikkeling Keuzewijzer

De keuzewijzer is een handige online adviestool ontwikkeld met onze partner Thuissignaal waarbij door middel van vragen de thuissituatie geschetst wordt en er een persoonlijk profiel wordt opgebouwd. Dit profiel kan worden voorzien van een aantal thuistechnologie en eHealth oplossingen die geschikt zijn voor die specifieke situatie.

De keuzewijzer kan worden ingevuld door de Wmo-consulent maar ook door de inwoner van een gemeente of zijn of haar mantelzorger. Het advies kan gedownload, geprint of gemaild worden en mocht de inwoner willen overgaan tot aanschaf kan hij/zij op Thuisleefgids een keuze maken uit alle aanbieders op de markt. Zo is er optimale keuzevrijheid en markt transparantie en worden zowel inwoner als professional ontzorgt in hun zoektocht.

Hoe werkt de keuzewijzer?

  • De Keuzewijzer geeft suggesties voor thuistechnologie toepassingen en hulpmiddelen die het doel hebben om zelfstandigheid te vergroten, zorg en ondersteuning thuis te verbeteren en mantelzorgers te ontlasten.
  • De Keuzewijzer doet dit aan de hand van vragen over de leef- en gezondheidssituatie, die door de betreffende persoon of zijn/haar mantelzorger zijn beantwoord.
  • De suggesties die door de Keuzewijzer worden aanbevolen, worden opgehaald uit de database van Thuisleefgids en daardoor zijn de tools altijd voorzien van het meest complete aanbod.
  • Zo is de Keuzewijzer inzetbaar voor mensen met een chronische aandoening en ouderen.

Gemeenten waar keuzewijzers actief zijn:

  • Keuzewijzer Gemeente Alkmaar.
  • Keuzewijzer voor Heerhugowaard en Langedijk.
  • Keuzewijzer Lekker Blijven wonen voor de regio West-Friesland waaronder de gemeenten Hoorn, Medemblik, Koggenland, Opmeer, Stedebroec, Enkhuizen en Drechterland.
  • Keuzewijzer Edam en Volendam.
  • De Keuzewijzer voor de BUCH-gemeenten waaronder: Heiloo, Castricum, Bergen en Uitgeest.

Partner Thuissignaal

Thuissignaal is onze partner waarmee we de keuzewijzer voor gemeenten hebben ontwikkeld. Daarnaast ondersteunen zij gemeenten bij het bevorderen van kennis onder inwoners en medewerkers over technologie en alles wat helpt om zelf de regie te houden en zo lang mogelijk thuis te blijven wonen. Zij bieden hiervoor de onafhankelijke keuzewijzer, vaardigheidstrainingen en workshops en e-learnings op het gebied van adaptie van thuistechnologie aan verschillende gemeenten.

Lees meer op de website van Thuissignaal.

Robert Houtenbos

Langer thuiswonen met technologie wordt pas echt concreet met een laagdrempelige Keuzewijzer en goede voorlichting aan inwoners. Technologie kan echt een optie zijn en het is belangrijk dat mensen en familieleden dat weten en open staan voor de mogelijkheden.

Robert Houtenbos / BUCH Gemeenten
Rik Wisselink

De Keuzewijzer kan mensen helpen bij vinden van handige oplossingen voor problemen die ze ervaren in het dagelijks leven. Zo ondersteunen we als gemeente het veilig en zelfstandig wonen van onze inwoners. 

Rik Wesselink / Gemeente Alkmaar
Betty Haubrich

Een handige website om advies te krijgen over welke producten in huis onze inwoners kunnen helpen bij lekker blijven wonen. Ook biedt de keuzewijzer direct een mogelijkheid om deze producten te bestellen.

Betty Haubrich / Gemeente Hoorn