Inhoud

Welke keurmerken zijn er voor hulpmiddelen en eHealth?

Er komen de afgelopen jaren steeds meer initiatieven op gang waarbij goede keurmerken worden ontwikkelend voor de hulpmiddelen markt en ook voor e-health oplossingen. Het doel van deze keurmerken is voornamelijk om consumenten en professionals voor te lichten over aandachtspunten en eisen die zij kunnen stellen aan producten of applicaties. Er komen namelijk dagelijks nieuwe producten en leveranciers op de markt en het is daarom belangrijk om te kiezen voor goede en betrouwbare producten. Als consument en professional is het heel veel werk en ook heel lastig om dit allemaal zelf te beoordelen.

Gelukkig heeft Thuisleefgids dit al voor je uitgezocht en de keurmerken toegevoegd aan de producten of leveranciers zodat jij dit in een oogslag ziet.

WDTM Ketenkeurmerk

WDTM is de branche- en kennisorganisatie waarin aanbieders van zorg, zorgcentrales, zorgintegrators en leveranciers van zorgoplossingen samenwerken om (thuis)zorgtechnologie en zorginnovatie te bevorderen. Ook installateurs en woningbouwverenigingen en adviseurs zijn lid van WDTM. Een belangrijk doel van WDTM is de kwaliteit van (woonzorgtechnologie) en de daarmee samenhangende processen te verbeteren. Hiertoe heeft WDTM onder meer haar Ketenkeurmerk ontwikkeld. Het WDTM Ketenkeurmerk kent momenteel drie modules: Persoonsgeboden alarmering, Mobiele alarmering en Toegang tot Zorgwoningen. In de toekomst zal WDTM nog twee modules toevoegen: telemonitoring en teleconsult (waaronder beeldbellen zal vallen). Alle partijen die in de ketens rondom alarmering en toegang tot zorgwoningen een rol spelen – zoals leveranciers & installateurs, maar ook zorgcentrales en zorgaanbieders zijn betrokken via een leidend procesmodel. Dit zorgt ervoor dat de gebruikers van de producten die dit keurmerk hebben de hoogst mogelijke betrouwbaarheid wordt genoten. Het keurmerk is ontwikkeld door ervaringsdeskundigen die de gehele keten vertegenwoordigen.De auditeringen voor het WDTM Ketenkeurmerk worden uitgevoerd door een onafhankelijke auditeringsorganiatie, KIWA. Met het WDTM Ketenkeurmerk geeft de consument zekerheid dat de verschillende partijen in de keten voldoen aan de hoogste normeringen voor een betrouwbare en veilige toepassing van de desbetreffende dienst of product. Voor meer informatie bezoek de website van WDTM.

Het Nationaal Keurmerk Hulpmiddelen

Wanneer je een hulpmiddel nodig blijkt te hebben en deze gaat huren, lenen of kopen wil je graag weten welk hulpmiddel precies past bij je vraag. Ook de kwaliteit van het product is van groot belang. Het oriënteren naar een hulpmiddel kan een uitdaging zijn omdat er veel is veranderd is op het gebied van wetgeving en de aanbieders in de markt. Ook gaan we steeds meer zelf betalen voor een hulpmiddel. Je wil er dan ook zeker van zijn dat je een product aanschaft dat voorziet in je wensen en behoeften. Ook is het belangrijk dat het product veilig, betrouwbaar en van goede kwaliteit is. Daarnaast ben je op zoek naar de juiste voorlichting en is goede klantenservice van belang. Kijk daarom bij het kiezen van een hulpmiddel naar leveranciers die beschikken over het Nationaal Keurmerk Hulpmiddelen. Dan ben je zeker van een product met hoge kwaliteit.

Het Keurmerk

Het Nationaal Keurmerk Hulpmiddelen helpt je om een product te selecteren waar hogere kwaliteitseisen aan worden gesteld. Ook de bedrijven die dit keurmerk mogen dragen zijn gekeurd en moeten voldoen aan strenge kwaliteitseisen. Hierdoor weet je als consument dat de leveranciers die dit keurmerk dragen beschikken over de juiste deskundigheid, dat ze transparant en betrouwbaar zijn.

De 7 Zekerheden van het Keurmerk voor jou als consument:

  • Je mag op een deskundig advies van vakmensen rekenen welke speciaal zijn opgeleid om je goed te adviseren en de hulpmiddelen zo aan te passen dat ze jou optimaal ondersteunen.
  • Je ontvangt informatie over hoe je een hulpmiddel kunt aanvragen of krijgen;
  • Je mag rekenen op een veilig hulpmiddel dat aan Europese eisen voldoet.
  • Je mag een heldere uitleg verwachten over hoe je het hulpmiddel voor jou persoonlijk het meest optimaal kunt gebruiken;
  • Je kunt uitgaan van nazorg en goede service wanneer er iets mis is met je hulpmiddel;
  • Je mag rekenen op een goede klachtenregeling bij deze leveranciers;
  • Je mag ervan uitgaan dat de aangesloten partijen bewust bezig zijn met Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO).

Erkenningsregeling

De aangesloten leveranciers worden elk jaar gecontroleerd door het Nationaal Keurmerk Hulpmiddelen om vast te stellen of zij nog voldoen aan de strenge kwaliteitseisen. Deze kwaliteitseisen zijn opgenomen in de erkenningsregeling (versie 3.2) via het Nationaal Keurmerk Hulpmiddelen na te gaan.

Klachten

Daarnaast is de Stichting voor Kwaliteitsbevordering van de hulpmiddelenbranche ook nog aangesloten bij een externe en onafhankelijke klachtencommissie. Deze commissie bestaat uit personen die niet betrokken zijn bij een van de erkende leveranciers, Firevaned of de Stichting zelf, maar die wel kennis van (juridische) zaken hebben. Lees hier meer informatie over de klachtenprocedure. Lees meer over het keurmerk op de website.

Keurmerk Zorgeloos Thuis

Door het Kenniscentrum Langer Zelfstandig Thuis Wonen is een speciaal nieuw keurmerk ontwikkeld voor producten die bijdragen aan langer zelfstandig thuis wonen. Dit keurmerk heet het ‘Zorgeloos Thuis Keurmerk’ en is ontwikkeld om je informatie te geven over leveranciers en hun kwaliteit en betrouwbaarheid. Vanuit het keurmerk wordt onafhankelijke informatie geboden en dit geeft je extra zekerheid zodat je de juiste keuze maakt wanneer je op zoek bent naar een product of dienst en je de juiste leverancier wil selecteren. 

Het keurmerk

Dit keurmerk is speciaal ontwikkeld voor producten die bijdragen aan langer zelfstandig thuis wonen. Het keurmerk is er voor consumenten en geeft je beeld bij de kwaliteit van de leveranciers. Het keurmerk wordt alleen gedragen door partijen die kunnen voldoen aan de hoge kwaliteitseisen en ook de maatschappelijke betrokkenheid hebben die nodig is in deze markt. Daarnaast bieden deze leveranciers je als consument ook een zorgeloze service. Met dit keurmerk ben je dus verzekerd van een goede koop! Het keurmerk richt zich ook op leden van een vereniging en mensen die een hulpmiddelen willen huren of via de gemeente een hulpmiddel willen aanvragen of regelen. Wanneer je een product kiest met het keurmerk Zorgeloos Thuis kun je uitgaan van de volgende garanties:

  • Er is sprake van een garantie op een strikte naleving van de Wet Oneerlijke Handelspraktijken en beschermt je hiermee;
  • De keurmerkhouder geeft je ook de garantie dat de informatie die verstrekt wordt juist en betrouwbaar is;
  • De leveranciers die het keurmerk dragen garanderen je dat ze de colportagewet strak naleven. Dit is een wet tegen agressieve verkoopmethoden (lees meer);
  • De keurmerkhouder biedt je altijd de mogelijkheid tot een onafhankelijke klachtenbemiddeling mocht je toch niet tevreden zijn met een aanschaf;
  • De leverancier die het keurmerk draagt is maatschappelijk verantwoord betrokken en heeft aandacht voor een duurzame inkoop.

Op dit moment werkt Zorgeloos Thuis aan het certificeren van steeds meer leveranciers die het keurmerk mogen gaan dragen. Lees meer over het keurmerk via de website.

Testlab voor eHealth en apps in Leiden

Een speciaal ingericht testlab voor de opkomst van apps en eHealth oplossingen. Er is in Leiden een testlab opgericht wat op vrijdag 9 maart is geopend door burgemeester Lenferink onder begeleiding van 400 gasten welke allemaal met interesse kwamen kijken bij het Nationaal eHealth Living Lab. De afkorting van het lab is NeLL en hun doel is om alle landelijke eHealth-initiatieven samen te gaan brengen. Er werd een gesprek gevoerd met verschillende belanghebbenden van het ministerie van VWS, het ouderenberaad Zorg & Welzijn en hogescholen. De bedenker van het testlab Prof. dr. Niels Chavannes is hoogleraar Huisartsgeneeskunde en heeft een focuspunt gemaakt van eHealth-toepassingen in Disease Management. Hij is blij met het testlab en geeft aan dat onderzoek doen uiteraard heel belangrijk is maar dat ze in Leiden met deze vorm waarbij ze samen met zorgconsumenten producten gaan testen in een lab dit echt een effect gaat hebben op de praktijk. Het Nationaal eHealth Living Lab (NeLL) is opgericht door het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Enkele voorbeelden van eHealth toepassingen voor het monitoren en bevorderen van de gezondheid zijn apps, draagbare sensoren, verschillende wearables maar ook robots en videocommunicatiemiddelen. Binnen het lab gaan de toepassingen getest worden door een panel van zorgconsumenten, zorgverleners, onderzoekers ondersteund door studenten en ICT-ers.

Partners

De partners van het testlab zijn: Diagnostisch centrum Saltro en Hart Long Centrum in Leiden. Er worden momenteel samenwerkingen ontwikkeld met onder andere het expertisecentrum gezondheidsverschillen genaamd Pharos, Medical Delta (een netwerk van universiteiten en hogescholen) en met revalidatiecentra. Meer informatie over het testlab.