Interview met Ergotherapeut Susan van Kampen
De gevolgen van de Corona crisis zijn voelbaar voor iedereen. Voorheen deed ik 7 á 8 bezoeken per dag maar dat valt nu helemaal stil. Het is moeilijker om op afstand te bepalen wat iemand nodig heeft, en veel huisaanpassingen kunnen nu niet eens gedaan worden, zegt Ergotherapeut Susan van Kampen. Gelukkig zie ik ook mooie ontwikkelingen, digitaal kun je een ander ook ondersteunen en je ziet dat mensen elkaar graag willen helpen waar mogelijk.
Hoe kijk jij naar de ontwikkelingen?
Het is mooi om te zien hoe mensen voor elkaar zorgen, veel meer dan normaal alleen op een andere manier. Buren helpen elkaar, de saamhorigheid is heel hoog gedurende deze crisis. Daarnaast lukt het ook redelijk goed om op afstand te helpen door te beeldbellen of telefonisch contact te hebben. Ik bereid mijn cliënten goed voor alvorens het beeldbellen, leg over de telefoon uit hoe het precies werkt en stel hen gerust. Het gaat verrassend goed en is eigenlijk heel handig, het scheelt veel reistijd!
Welke tips wil je delen?
De hulpmiddelen die nu het hardst nodig zijn hebben vaak betrekking op de dagelijkse activiteiten als aankleden, douchen of eten.
Ik raad aan om naar steunkous hulpen te kijken, er zijn genoeg handige steunkous aantrek hulpmiddelen. Daarnaast is het handig om een douchestoel aan te schaffen, of te lenen. De douchestoel of douchekruk is handig als je zelfstandig moet douchen, deze biedt stabiliteit en houvast. Wat ik ook vaak aanraad is een antislip mat of een natte handdoek op de grond, zo glijd je niet uit. Dit wordt toch vaak vergeten, zeker als je voorheen altijd hulp had bij het douchen.
Ik hoor nu ook dat de huishoudelijke hulp vrijwel niet of weinig langskomt, accepteren dat je huis minder schoon is zal helpen maar mocht je toch behoefte hebben aan ondersteuning bij het huishouden kun je kijken naar bv een robotstofzuiger.
Daarnaast raad ik mijn cliënten sterk aan om de boodschappen door iemand anders te laten doen. Juist de supermarkt is nu erg druk, en kans op besmetting is groot.
Wat valt je het meest op nu?
We praten veel over dezelfde hulpmiddelen, maar wat wordt vergeten zijn bv de bankzaken, hoe regel je nu in een veilige omgeving je bankzaken? Denk er goed over na wie je daarbij kan helpen die je kan vertrouwen. Daarnaast is het ook belangrijk om aan je veiligheid te denken, wat als je valt en je alleen woont? Personenalarmering, denk aan een alarmhorloge of alarmknop, zou een oplossing kunnen bieden. Je kunt dan te allen tijde op een knop drukken en via spraakverbinding in contact komen met je naaste of een professional.
Zorg er daarnaast voor dat je blijft bewegen op een vaste routine en dat je goed ontbijt. Mensen raken ontregelt, maar een goed dag- en nachtritme is erg belangrijk voor je gezondheid.
Als laatste tip wil ik meegeven – ‘Durf te vragen, wees niet bang, vragen om hulp is niet zwak hierdoor voorkom je juist dat het erger wordt’.
Uiteraard kun je altijd contact opnemen met een ergotherapeut voor persoonlijk advies, wij denken graag met je mee.