Hulpmiddelen bij incontinentie

Voor bedplassen van kinderen kan het gebruik maken van een plaswekker een goed hulpmiddel zijn. Ook zijn er plasbroekjes met sensor op de markt die bij een paar druppels urine een signaal afgeven waardoor het kind leert een volle blaas te herkennen.

Hoeveel Nederlanders hebben incontinentie?

Incontinentie komt voornamelijk voor bij oudere mensen. Bij vrouwen ligt dit percentage rond 25%, bij mannen rond 10%. Van de kinderen boven de zes jaar plast nog 10% in bed, ook dan wordt er gesproken over incontinentie.

Belangrijke aandachtspunten bij incontinentie

Het is belangrijk bij incontinentie om, ook als het maar weinig is, naar een arts te gaan. Hoe eerder, hoe beter de arts kan helpen. Soms is continentie een gevolg van een andere ziekte. Welke reden het ook heeft er is vaak een goede oplossing voor. Het aanpassen van gewoontes in het dagelijks leven kan soms helpen, soms zijn oefeningen of medicijnen nodig. In het uiterste geval wordt gekozen voor een operatie.

Handige hulpmiddelen bij incontinentie

De hulpmiddelen die bij incontinentie beschikbaar zijn, zijn te verdelen in een paar productgroepen. Zo is er incontinentie-materiaal voor dagelijks gebruik zoals broekjes voor volwassenen, verbanden of onderleggers. Vergoeding van deze producten is vaak mogelijk via de zorgverzekering.

Verschonen vanwege incontinentie vinden mensen vaak erg vervelend. Er wordt daarom altijd naar gestreefd iemand weer continent laten zijn. Incontinentiemateriaal wordt dan ook alleen ingezet wanneer er geen andere oplossing is.

Tevens zijn er urologische hulpmiddelen die kunnen helpen bij het afvoeren van urine als plassen moeilijk is of niet meer gaat. Denk hierbij aan katheters (eenmalig of blijvend), opvangzakken en materiaal om te fixeren.

Veel voorkomende vragen en problemen bij incontinentie

Incontinentie brengt vaak onzekerheid met zich mee. Mensen durven het huis niet meer uit omdat ze denken dat ze ruiken. Voorkomen moet worden dat mensen in een sociaal isolement terecht komen.

Naast medische zorg is er incontinentiemateriaal te verkrijgen wat mensen in het dagelijks leven bescherming biedt (zie hulpmiddelen bij incontinentie).

Sommige mensen met urine-incontinentie moeten dagelijks katheteriseren. Wat is hiervoor de beste aanpak? Kan dit ook buitenshuis? Ook dit geeft onzekerheid in het dagelijks leven. Een gespecialiseerde incontinentieverpleegkundige kan hierover adviseren.

Kinderen durven niet bij vriendjes of familie te logeren uit angst dat het mis gaat. Zijn hier oplossingen voor? Ook hiervoor zijn producten ontwikkeld (zie hulpmiddelen bij incontinentie).

Handige links

Continentie Stichting Nederland
De Stichting stelt zich tot doel objectieve informatie te verschaffen via de website en anderszins aan patiënten en hun omgeving; met als thema: Incontinentie: Er is iets aan te doen!

Gezondheidsplein
Informatie over aandoeningen, symptomen en meer. Alles over gezondheid binnen handbereik.

Meer informatie over Incontinentie

Lees onze blogs en nieuwberichten om meer informatie, tips en adviezen te krijgen over producten en diensten bij Incontinentie.

Zoek op hulpmiddelen per aandoening

Per aandoening hebben wij een handige overzichtspagina gemaakt. Op deze pagina's vind je alle informatie die je nodig hebt en de hulpmiddelen die worden aangeraden.