Beeld- en videobellen: een toegevoegde waarde voor jong en oud!
Het laatste jaar hebben we in Nederland te maken gekregen met een aantal Corona maatregelen, waardoor het ontvangen van bezoek en persoonlijke contact opeens niet meer vanzelfsprekend is. Zeker bij ouderen, die voorheen misschien nog regelmatig (klein)kinderen, familie of vrienden over de vloer kregen, zijn deze gevolgen voelbaar.
Ondanks dat er in 2021veel mogelijkheden zijn om gewoon met elkaar in contact te blijven, zoals Skypen, Zoomen of Facetimen is dit voor veel ouderen helaas nog niet zo ‘gewoon’. Het blijkt voor hen lastig om van deze toch wel ingewikkelde applicaties en technologieën gebruik te maken. En dat terwijl het beeld- en videobellen juist voor hen van groot en zelfs essentieel belang kan zijn. Want naast het sociale aspect, is het kunnen beeldbellen ook van groot belang voor een stukje veiligheid en efficiëntie in de zorg. Het kunnen bieden van zorg op afstand begint een steeds prominentere rol in te nemen in de zorgsector en biedt ook in de ouderenzorg nieuwe mogelijkheden en kansen om zorg op een efficiëntere wijze in te delen.
De Compaan en de Memory Lane speciaal voor de oudere generatie
Om het beeld- en videobellen ook voor ouderen toegankelijk te maken, zijn er speciaal voor senioren zorgtablets ontworpen. Deze tablets zijn zeer eenvoudig in gebruik en bieden zo de mogelijkheden en functionaliteiten om gemakkelijk in contact te blijven met de omgeving. Zo kun je met de tablet heel eenvoudig beeldbellen, de agenda beheren, afspraken opslaan, momenten van medicijninname programmeren en berichten versturen. Maar denk ook aan entertainende functies, zoals het beluisteren van muziek, het bekijken van foto’s, het lezen van het nieuws en het bekijken van tv en video’s. De Compaan en de Memory Lane zijn beide voorbeelden van tablets die digitale communicatie en zorg op afstand voor ouderen toegankelijk maken. De zorgtablets zijn speciaal ontwikkeld voor ouderen en dragen door speciale zorgfuncties bij aan efficiëntere en betere zorg. Zo kan er een medicijnalarm ingesteld worden of beschik je over de mogelijkheid om met een zorgverlener te chatten. De tablets faciliteren zorg op afstand en verlichten de enorm hoge werkdruk waar zorgprofessionals mee te maken hebben.
Implementatie met een handje hulp van Thuisleefgids
Bij Thuisleefgids zetten we ons dagelijks in om ervoor te zorgen dat ouderen en mensen met een zorgvraag langer zelfstandig, veilig en plezierig thuis kunnen blijven wonen. Dat doen we middels het onafhankelijk bestel- en adviesplatform vol innovatieve zorghulpmiddelen, maar ook door zorgprofessionals te ondersteunen bij de implementatie van innovatieve zorghulpmiddelen.
Projecten De Wever, WMO Radar, Welzin, Buurtwerk en SWOS.
Zorg- en welzijnsorganisaties zoals De Wever, WMO Radar, Welzin, Buurtwerk en SWOS zien dagelijks de kansen en mogelijkheden die innovatieve zorghulpmiddelen zoals de Compaan en de Memory Lane bieden. Zij ervaren zelf hoe de ondersteuning en zorg efficiënter kan en hoe een dergelijke zorgtablet daaraan bijdraagt. Maar daarnaast lopen zij ook met regelmaat tegen de nodige weerstand aan. Want hoe ga je als professional om met weerstand vanuit een cliënt? Hoe zorg je ervoor dat er draagvlak gecreëerd wordt ook binnen je eigen team? Allerlei vraagstukken die van groot belang zijn om zorgtechnologie optimaal te benutten en om een duurzame toekomst voor zorgtechnologie te realiseren. Met een team opgeleide implementatieconsultants biedt Thuisleefgids bij deze zorgorganisaties ondersteuning om deze innovatieve zorghulpmiddelen en -technologieën in de dagelijkse werkzaamheden van de zorgprofessional te implementeren. Stuk voor stuk mooie projecten met elk hetzelfde doel; ouderen en mensen met een ondersteunings- of zorgvraag zo lang mogelijk zelfstandig, veilig en plezierig thuis laten wonen.
Dit artikel is met zorg geschreven door Thuisleefgids.
Bij Thuisleefgids bieden wij mensen met een zorgvraag, mantelzorgers en professionals een zo optimaal en onbezorgd mogelijk leven. Door het bevorderen van kennis, zelfmanagement en persoonsgerichte zorg kunnen mensen met een zorgvraag langer zelfstandig, veilig en plezierig thuis blijven wonen. We gidsen mensen door het oerwoud van de zorg en optimaliseren de zorgketen.