Naast dat we heel veel lopen zitten we ergens of staan we op en gaan we weer zitten. Basale activiteiten die we soms zonder na te denken doen. Maar wanneer het even niet meer alleen lukt kan dit een uitdaging vormen. Ook bij pijnklachten ga je pas merken hoeveel spieren en gewrichten in je lichaam aan het werk zijn bij deze bewegingen. En dat simpel gaan staan en zitten toch veel van je lichaam vraagt.

Er zijn verschillende tips om je houding zo goed mogelijk in de gaten te houden en ook om makkelijker op te staan en te gaan zitten wanneer dit even niet meer zo vanzelfsprekend is. Vaak kunnen fysiotherapeuten en ergotherapeuten hier ook goede adviezen in geven.

Gelukkig zijn er ook meubels zoals sta-op stoelen en veerzittingen die net wat extra steun kunnen bieden. Ze zijn er in steeds mooiere uitvoeringen en sommige producten kun je zelf eenvoudig meenemen zoals een sta-op-kussen. Ook een leuning om op te steunen of je aan op te trekken kan helpen.

Makkelijk opstaan

Wanneer je minder kracht hebt in je benen kan opstaan een zware activiteit worden. Onderstaande tips helpen je om makkelijk op te staan:

  • Schuif eerst helemaal naar voren op je bank of je stoel
  • Plaats je voeten in een hoek van 90 graden op de grond.
  • Gebruik de leuningen om je op af te zetten met je handen.
  • Mogelijk heb je een voorwerp waaraan je je kunt optrekken zoals een beugel of een stevige kast. Zorg wel dat deze je gewicht goed kan houden.

Er zijn tegenwoordig sta-op-kussens waarmee je veel makkelijker uit een stoel kunt opstaan. Het biedt je extra ondersteuning en kracht bij opstaan. Er zit een soort veer in de functie heeft van een lift. Dit is een makkelijk product en verlaagt de kans op een val. Daarnaast zijn er sta-op-stoelen. Deze producten zijn luxe uitgevoerd en erg prettig in gebruik. Met een afstandsbediening kun je precies instellen hoe ver de stoel omhoog moet om het makkelijk voor je te maken. Hij beweegt met je mee tijdens het opstaan en is dus precies te gebruiken naar wens. Er zijn allerlei varianten qua kleur, materiaal en prijs.

Makkelijk gaan zitten

Je zit relatief veel op een dag. Het is dus ook belangrijk om goed te zitten. Goed zitten voor je rug, nek, buik en armen. Er zijn verschillende hulpmiddelen die zitten prettiger maken wanneer je een aandoening of een blessure hebt. Het is ten eerste van belang dat je dichtbij een stoel of bank gaat staan voor je gaat zitten. Plaats de achterkant van je benen er geheel tegenaan, steun waar mogelijk op een leuning en ga dan naar beneden met je billen en laat daarna het bovenlichaam naar achteren leunen. Een verhoogde stoel of bank maakt het nog makkelijker. Dit kan al heel makkelijk door bijvoorbeeld een sta-op-kussen of meubelverhogers of olifantenpoten. Leuningen bij een bank of stoel zijn slim om te gebruiken maar ook extra steun van een rollator, looprek of een kruk is verstandig.

Wil je op de hoogte blijven?

Kijk eens op Thuisleefgids en schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief. Je ontvangt dan gratis tips over hulpmiddelen voor allerlei vragen die thuis kunnen ontstaan. Zo helpen we je om langer zelfstandig thuis te wonen.