Een hartoperatie is voor iedereen een ingrijpende gebeurtenis. Uiteraard voor de patiënt zelf maar ook voor haar of zijn omgeving. Het is van belang om hier goed op voor te bereiden en na te denken over de periode na de operatie. Voordat u naar mag vanuit het ziekenhuis krijgt u van de arts natuurlijk allerlei adviezen mee waar u thuis rekening mee moet en kunt houden. Uw huisarts krijgt daarnaast een brief met alle belangrijke informatie waarvan u zelf ook een kopie krijgt. U wordt in het ziekenhuis ook voorgelicht over het naar huis gaan.

De eerste periode weer thuis

Naast het wennen om weer thuis te zijn gaat ook gelijk het revalideren na de hartoperatie van start. Het advies van artsen is om de eerste periode niet alleen te zijn. Is het lastig om dit met mensen uit de eigen omgeving te regelen dan zijn er verschillende opties om ondersteuning te regelen. De meeste gemeentes hebben een vrijwilligersorganisatie die kan zorgen voor extra hulp in de buurt. Mocht het echt niet mogelijk zijn thuis te verblijven dan is er een mogelijkheid om te kiezen voor een zorghotel. Hier wordt u dan opgevangen. Afhankelijk van uw zorgverzekering is hiervoor ook een vergoeding mogelijk. Ook kan de fysiotherapeut, indien nodig, aan huis komen.

Hulpmiddelen na een hartoperatie

Wanneer u weer thuis bent is het prettig om te weten dat er hulpmiddelen zijn die u kunnen ondersteunen wanneer zaken nog niet direct lukken. Dit kunnen bijvoorbeeld producten zijn waardoor u makkelijker de zelfzorg kunt uitvoeren zoals bijvoorbeeld een kousaantrekker en ook een borstel met spons om uw rug te wassen. Het kan ook spannend zijn om thuis te komen na een hartoperatie. Het huren of kopen van een personenalarmering waarmee u in verbinding staat met een centraal meldpunt kan u dan zekerheid geven voor hulp als u dat nodig heeft. Dit geeft vaak een meer gerust gevoel.

Lees meer over personenalarmering.

Een belangrijke kwestie is het innemen van medicatie voor pijn maar mogelijk ook nog voor het hart. Het is dan van belang dat u op tijd aan de medicatie denkt. Wist u dat er makkelijke producten zijn om u hieraan te herinneren? Denk bijvoorbeeld eens aan een medicijndoos, ook zijn er speciale alarmen en medicijndispensers op de markt. Er zijn zelfs medicijn horloges die u eraan herinneren de medicijnen in te nemen.

Lees meer over medicijn herinnering.

Makkelijker uit bed komen is ook prettig na een dergelijke zware operatie. U mag niet te veel druk zetten op de borstkas de eerste tijd. Er zijn verschillende middelen om in bed rechtop te zitten maar ook om makkelijker te gaan zitten. Denk bijvoorbeeld eens aan een bedsteun of aan een bedgalg. Hiermee komt u makkelijker overeind.

Lees meer op de website van de hartstichting.