Iedereen wil natuurlijk graag kraamzorg één op één kunnen krijgen. Het verschilt per situatie en per persoon hoe lang je kraamzorg kunt krijgen.

Hoe lang kun je kraamzorg krijgen?

Meestal krijg je te horen hoe veel uur je ongeveer rekening mee kunt houden tijdens het intake gesprek met een kraamzorginstelling. Er zal een aantal keer worden geëvalueerd of dit aantal uren voldoende is, onder andere tijdens de eerste dag dat de kraamhulp aanwezig is.

Het standaard aantal uren verschilt als je borstvoeding geeft of niet. Bij borstvoeding is de standaard 49 uur, bij kunstvoeding 45 uur. Volgens de wet heb je recht op tussen de 24 en 80 uur kraamzorg, verdeeld over zo’n 10 dagen. Het aantal uren wordt verminderd door bijvoorbeeld een ziekenhuisbevalling, een keizersnede en een langdurig verblijf in het ziekenhuis. Iedere dag in het ziekenhuis geeft recht op 6 uur minder kraamzorg. Ook de gezondheid van jezelf en van jouw baby, eventuele complicaties en de gezinssituatie hebben invloed op de duur van de kraamzorg. Is er meer begeleiding nodig, dan zal dit door jouw zorginstelling adequaat worden geregeld.

Wat doet een kraamhulp voor jou?

Zwangerschap en een bevalling zijn een hele ervaring. Het heeft tijd nodig voordat je hier voldoende van bent bijgekomen. Daarnaast heeft de gezinsuitbreiding ook een grote impact in het dagelijks leven. Om dit zo soepel mogelijk te laten verlopen is besloten dat kraamhulp voor iedereen beschikbaar zou moeten zijn.

Belangrijkste taken:

  • De gezondheid van de moeder en het kind in de gaten houden.
  • Het controleren van de hechtingen, de hoeveelheid bloedverlies en de temperatuur van de moeder en het kind.
  • Zorgen voor een goede hygiëne in huis en van de moeder en het kind.

Ontlasten en ondersteunen:

Het kan een hele uitdaging zijn om een kind te krijgen en het ouderschap onder de knie te krijgen. Ook daarin kan een kraamhulp te hulp schieten. Een kraamhulp kan bijvoorbeeld helpen door middel van:

  • Uitleg over hoe je een luier verschoont en hoe je jouw baby het beste kunt wassen en aankleden.
  • Advies bij van borstvoeding of flesvoeding.
  • Een luisterend oor bieden.
  • Het in de gaten houden van  het kind, de moeder en het gezin. Zo kan de kraamhulp mogelijke problemen of valkuilen tijdig ontdekken en aanpakken.
  • Huishoudelijke taken overnemen. Een kraamhulp helpt soms bijvoorbeeld ook bij stofzuigen en het doen de was van moeder en kind. Onthoud echter dat de kraamhulp geen huishoudelijke hulp is en ze dus niet het hele huis schoon hoeft te houden.

Wil je weten wat jij moet betalen voor kraamhulp? Lees dan deze blog. Meer informatie vind je op onze pagina voor Kraamzorg.
Leen hier direct ons gratis kraampakket. Hier vind je al onze overige producten die handig zijn tijdens de kraamperiode.
Meer informatie vind je ook op kraamzorg.nl.