Stel je voor dat je ineens een telefoon in je handen gedrukt krijgt die net zoveel opties heeft als een gemiddelde computer. En stel je daarna eens voor dat je niet bent opgegroeid met een computer en je helemaal niet gewend bent met een computer om te gaan. Het kan dan knap lastig zijn om volledig te begrijpen hoe een smartphone werkt. Maar hoe ingewikkeld is een smartphone eigenlijk?
Verschil gewone mobiele telefoon en smartphone
Het gebruik van mobiele telefoons is tegenwoordig zo gewoon geworden dat het voor iedereen toegankelijk gemaakt is. Jong en oud kunnen de telefoon kopen die precies bij hen past. Met de opkomst van smartphones werd het echter ineens een stuk ingewikkelder. De smartphone heeft twee grote verschillen met een conventionele mobiele telefoon: een touchscreen (een beeldscherm dat je met aanraking kunt besturen) en een internetverbinding.
Touchscreen
Het touchscreen laat je de smartphone bedienen, bijvoorbeeld door over het scherm te vegen of telefoonnummers in te toetsen op het toetsenbord wat staat afgebeeld op het scherm. Tegenwoordig zijn er ook smartphones speciaal voor senioren, die een groter touchscreen hebben. Hierdoor is het touchscreen zowel makkelijker te lezen als makkelijker te bedienen.
Internetverbinding
De internetverbinding heeft ervoor gezorgd dat de smartphone zo slim en complex is geworden. Nu jouw smartphone verbonden is met het internet, zijn de mogelijkheden net zo eindeloos geworden als die van een computer. Voor deze verbinding heb je echter wel een SIMkaart nodig of een beschikbaar WiFi-netwerk (een draadloos netwerk). Vervolgens kun je met je telefoon het internet op, zoals op Facebook of op nieuws sites. Zo sta je gemakkelijk in verbinding met de hele wereld. Je kunt zo bijvoorbeeld ook videobellen met apps als Skype en FaceTime, waardoor je zo in contact staat met vrienden en familie zonder dat je ervoor hoeft te reizen.
Je Smartphone Instellen
Het instellen van je smartphone kan wel even lastig zijn. Vaak kun je in een telefoonwinkel vragen om extra uitleg of iemand om hulp vragen die ervaring heeft. Over het algemeen gaat het proces als volgt: Je doet de SIMkaart in de daarvoor bestemde houder (in de smartphone). Dan zet je de smartphone aan en krijg je een aantal keuzes (zoals tijd, taal, datum, en internetopties). Dit installatieproces hoef je maar één keer te doorlopen, daarna kun je direct aan de slag.
Interne Functies
De normale functies die ook op de conventionele mobiele telefoon zitten, zijn ook op de smartphone aanwezig. Zo kan je natuurlijk bellen en SMSen, maar zit er ook een agenda en een adresboek op. Het is goed om erop te letten dat de bediening van de telefoon via het touchscreen gaat, wat in het begin even wennen kan zijn.
Internet en Apps
Doordat de smartphone verbinding heeft met het internet, ontstaan er allemaal nieuwe mogelijkheden. Voorbeelden hiervan zijn het hierboven genoemde video-bellen, maar ook gratis Apps (kort voor applicaties, wat programma’s op de telefoon zijn) zoals WhatsApp (een nieuw soort SMS waarmee je gemakkelijk en gratis met bijvoorbeeld je familie kunt praten), Google Maps en Facebook. Je kunt zoveel doen met je smartphone als jij zelf wilt. Maar natuurlijk ook zo weinig als jij wilt. Je kunt de Apps installeren op de smartphone via de AppStore (als je een Apple iPhone gebruikt) of de Google Play Store (voor Android telefoons, wat vrijwel gebruikt wordt door alle andere merken). De meeste Apps zijn gratis, maar er zijn ook Apps die geld kunnen kosten. Het downloaden van Apps is in principe vrij gemakkelijk, maar kan in het begin even wennen zijn.
Tips:
- Er bestaan veel verschillende soorten smartphones. Vraag rond binnen je familie- en vriendenkring en vraag om advies aan professionals. Er bestaan smartphones speciaal voor senioren die handig kunnen zijn als je last hebt van verminderd zicht of andere kleine beperkingen zoals trillingen of minder kracht.
- De installatie van een smartphone kan even ingewikkeld zijn. Vraag een bekende of een professional om hulp en het klusje is zo geklaard.
- Er zijn verschillende Apps te krijgen die bijdragen aan zelfredzaamheid en zelfstandigheid, kijk op Thuisleefgids.nl voor een aantal mogelijkheden op het gebied van communicatie, GPS en voeding.
Meer weten over makkelijke mobiele telefoons? Of juist op zoek naar een vaste telefoon voor senioren? Neem eens een kijkje op Thuisleefgids.nl. We hebben hier veel praktische informatie over hulpmiddelen en diensten gebundeld. Mogelijk kun je daar wel de passende ondersteuning vinden of stel ons een vraag. We denken graag met je mee 🙂
Bekijk ook eens ons artikel ‘Consument gaat zelf hulpmiddelen en eHealth inkopen‘.