Wanneer je last hebt van incontinentie is persoonlijke verzorging en het kiezen van de juiste incontinentiematerialen heel belangrijk. Dit omdat incontinentie kan zorgen voor irritatie van de huid en dit kan weer pijnklachten geven. Met name wanneer de huid langere tijd in contact komt met urine of ontlasting kan de huis geïrriteerd raken. De juiste verzorgingsmiddelen en incontinentiematerialen zijn dan nodig. We geven je hier een aantal tips voor zowel urine- als voor stomamaterialen:

Urinematerialen

  • Er zijn veel verschillende soorten hulpmiddelen en materialen beschikbaar wanneer je incontinentieproblemen ervaart. Bekijk de verschillende opties en vraag advies.
  • Wist je dat je je huid actief kunt beschermen? Er zijn namelijk verschillende huidbeschermers zowel in crème vorm maar ook als spray. Hiermee kun je je huid beter schoonmaken en dit zorgt voor minder irritatie klachten. Je kunt bijvoorbeeld ontlasting makkelijker verwijderen en daarmee is het schoonmaken eenvoudiger. Je hoeft minder hard te wrijven waardoor de huid intact blijft.
  • Dezelfde producten kunnen ook voorkomen dat urine of ontlasting te veel op je huid inwerkt. Ze vormen als het ware een beschermend laagje op je huid zodat er minder huid contact is.

Lees meer over Incontinentie en stomamaterialen op Thuisleefgids.

Stomamaterialen

  • Voor iedereen die te maken krijgt met een stoma is een prettig passend product beschikbaar. Het is fijn wanneer het stomamateriaal zo goed mogelijk op je behoefte is afgestemd. Verdiep je dus in de verschillende mogelijkheden.
  • Wanneer er sprake is van een stoma zijn er steeds meer goede schoonmaak producten om het stomamateriaal te reinigen. Dit zorgt ervoor dat er geen luchtjes ontstaan en voorkomt het risico op lekkage. Daarnaast zijn er speciale wegwerpzakjes zowel met als zonder geurstof waarmee het stomamateriaal kan worden vervangen en het oude materiaal kan worden weggegooid.
  • Wanneer er wel sprake is van geurtjes dan kan het gebruik van een goede deodorant maar ook een speciale ontgeurders worden aanbevolen. Dit laatste product haalt ook echt luchtjes uit je kleren.
  • Wanneer je een stoma hebt dan kun je gebruik maken van speciaal opvulmateriaal wat ervoor zorgt dat je stoma zo optimaal mogelijk aansluit aan je huid. En dat de huid ook wordt beschermd tegen de vloeistoffen uit de stoma. Er zijn speciale pasta’s maar ook ringen die de ruimte opvullen. Vaak kunnen deze worden gevormd (op maat). Ook zijn er speciale aandrukringen verkrijgbaar voor stoma’s die dieper liggen en wanneer er sprake is van een tweedelig opvangsysteem.