Hulpmiddelen bij epilepsie

Wanneer je last hebt van een aanval kan dit helaas klachten of schade tot gevolg hebben. Dit is weer afhankelijk van de mate en de zwaarte van de aanval. Gelukkig zijn er handige hulpmiddelen om je bij een aanval te beschermen zodat de schade kan worden voorkomen. Er zijn zelfs hulpmiddelen die het risico op het ontstaan van een aanval verkleinen. Denk aan aanvalskalenders, alarmtoestellen bij aanvallen, medicijndozen, apps, valhelmen en voorzieningen voor in de woning.

Gegeneraliseerde aanvallen

Wanneer alle delen van de hersenen betrokken raken bij een aanval wordt gesproken over een gegeneraliseerde aanval. Je raakt dan vaak buiten bewustzijn en weet niet meer wat er zich heeft afgespeeld. Een aanval kan heel kort duren maar ook langere tijd aanhouden. Er zijn verschillende soorten aanvallen met andere kenmerken:

 • Absences:

  Hierbij ben je enkele seconden of minuten minder aanwezig of afwezig. Dit komt vaak voor bij kinderen. Soms wordt er met de ogen gedraaid. 

 • Myoclonische aanvallen:

  Hierbij wordt verwezen naar de spier en de spiertrekkingen die bij deze aanval voorkomen. De schokken kunnen over het hele lichaam plaatsvinden.

 • Tonisch-clonische aanvallen:

  Dit verwijst naar de verkrampingen die optreden bij deze aanval en de spieren spannen zich extreem aan. Dan volgen er schokken over het lichaam en kan je bewusteloos raken. 

Veel voorkomende vragen en problemen bij epilepsie

Gelukkig zijn er tegenwoordig goede medicijnen en behandelingen voor epilepsie waardoor iemand met epilepsie vaak een fijn leven kan leiden zonder of met weinig aanvallen. Het hoeft je leven dus niet meer te beheersen ondanks dat het niet te genezen is. Soms worden mensen wel beperkt in hun mogelijkheden door epilepsie omdat ze er met bepaalde keuzes toch rekening mee moeten houden. Denk daarbij aan het kiezen van de vorm van werk, een specifieke scholingsrichting of bij het sporten.  

Handige links

Epilepsiefonds
Het Epilepsiefonds zet zich al ruim 120 jaar in voor mensen met epilepsie. We willen ervoor zorgen dat epilepsie een behandelbare aandoening wordt waar mensen zo min mogelijk last van hebben.

Nederlandse vereniging voor neurologie
De officiele pagina van de vereniging voor neurologie met een toelichting op epilepsie.

Hoeveel Nederlanders hebben epilepsie?

In Nederland worden per jaar ongeveer 6000 mensen gediagnosticeerd met epilepsie. Er zijn gelukkig goede behandelingen mogelijk waardoor 70% van de mensen met epilepsie zonder klachten en aanvallen door het leven kan. Er zijn in totaal 120.000 mensen in Nederland die wel last hebben van actieve epilepsie en dus te maken krijgen met aanvallen. Epilepsie komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. Het kan op elke leeftijd ontstaan maar meestal openbaart de aandoening zich voor het 20e levensjaar. Er komen na de leeftijd van 20 jaar relatief weinig nieuwe situaties van epilepsie voor. Wanneer men ouder wordt en boven de 60 jaar komt kan de kans weer toenemen. Een aantal vormen van epilepsie is dan ook te koppelen aan leeftijd en boven de 75 jaar kan dit weer vaker voorkomen. Veel vormen van epilepsie komen door een hersenaandoening of ziekte maar erfelijke aanleg is ook een belangrijke oorzaak.

Belangrijke aandachtspunten bij epilepsie

Omdat epilepsie niet te genezen is betekent het dat iemand met epilepsie hier zijn of haar hele leven rekening mee zal (moeten) houden. Vooral het krijgen van een aanval is voor mensen heel vervelend en dit wil je dan ook graag zoveel mogelijk voorkomen. Het is natuurlijk heel vervelend om dit te ervaren, vooral omdat de omgeving niet altijd weet hoe ze hier goed mee om moeten gaan. Om die reden is het dikwijls een kwestie van bezorgdheid die speelt bij familie, naasten of vrienden van de persoon met epilepsie. Het is gelukkig veelal niet nodig om heel erg beperkt te worden in je dagelijkse doen. Op termijn weet je zelf ook goed wat wel en niet kan. Afhankelijk van de vorm en de zwaarte van de aanvallen is het wel goed om jezelf het volgende af te vragen wanneer je in een situatie komt dat er niemand bij je is die weet hoe hij moet handelen:

 • Hoe ziet bij mij een aanval er precies uit?
 • Voel ik de aanval op tijd aankomen?
 • Kan ik zelf uit de aanval komen of heb ik hulp nodig?
 • Wanneer treden de aanvallen bij mij het meest frequent op?
 • Zijn er mensen om me heen die me kunnen helpen?
 • Welke factoren verhogen de kans op een aanval?

Zoek op hulpmiddelen per aandoening

Per aandoening hebben wij een handige overzichtspagina gemaakt. Op deze pagina's vind je alle informatie die je nodig hebt en de hulpmiddelen die worden aangeraden.