“Houd afstand tot elkaar en zeker tot de kwetsbare groepen in onze samenleving!”. Het is een vanzelfsprekende en belangrijke uitspraak ten tijde van Corona, maar deze hakt er bij ouderen wel flink in. Eenzaamheid onder ouderen is al langer een belangrijk thema, maar zeker nu in deze pittige tijd waarin we afstand moeten houden tot en het bezoek aan ouderen moeten beperken, neemt de eenzaamheid onder ouderen toe in Nederland. Lees hier meer over dit belangrijke thema en hoe we deze eenzaamheid onder ouderen zoveel mogelijk kunnen beperken.

Eenzaamheid onder ouderen

Onderzoek van Volksgezonheid en Zorg laat zien dat met meer dan de helft van de 75+ers die aangeeft zich eenzaam te voelen, eenzaamheid onder ouderen een belangrijk maatschappelijk probleem is in Nederland. Uiteraard is de komst van Corona in Nederland niet bevorderlijk voor deze situatie en dienen ouderen als kwetsbare groep van de samenleving, ondanks dat versoepeling van de maatregelen toelaat dat zij langzaamaan weer bezoek mogen ontvangen, toch nog extra voorzichtig te zijn. Hoe belangrijk deze maatregelen uiteraard ook zijn, het ontvangen van minder bezoek, het moeten houden van afstand tot kinderen, speciale ouderen-uurtjes in de supermarkt en de angst die er onder ouderen heerst, doen de mate van eenzaamheid sterk toenemen.

Lokale oplossingen

Elke gemeente heeft vaak wel een lokaal initiatief waar iets wordt gedaan voor mensen die eenzaamheid ervaren of in een sociaal isolement zitten of dreigen te komen. Doorgaans worden er in buurthuizen regelmatig activiteiten georganiseerd, echter worden deze nu, ten tijde van Corona veelal geannuleerd of vinden deze in een andere vorm plaats dan dat we gewend zijn. Er zijn echter nog tal van initiatieven die zich inzetten tegen de eenzaamheid onder ouderen en daarbij rekening houden met de Corona-maatregelen. Zo moedigt Resto Van Harte mensen aan om eens een keertje voor een ander te koken, organiseert het Kunstmuseum Den Haag een virtuele rondleiding en worden er zelfs Nationale Thuisbingo’s georganiseerd. Via de website Een tegen eenzaamheid blijf je op de hoogte van zulke mooie initiatieven.

Hulplijnen

Naast lokale oplossingen zijn er in Nederland ook een aantal hulplijnen waar je terecht kan voor specifieke vragen, advies of uiteraard gewoon een simpel babbeltje.

Zilverlijn

Voor ouderen die behoefte hebben aan een gezellig kletsplaatje of een luisterend oor is de gratis Zilverlijn van het Nationaal Ouderenfonds de uitkomst. De Zilverlijn is een speciale belservice voor ouderen waarbij deelnemers iedere week op een vast dagdeel gebeld worden door één van de Zilverlijn-vrijwilligers. Afhankelijk van waar de oudere behoefte aan heeft, vindt er dan een goed en uiteraard vertrouwelijk gesprek van ongeveer 20 minuten plaats waarbij de deelnemer en de vrijwilliger zelf bepalen waar zij het over hebben.

Het aanmelden voor de service is geheel gratis en kan door te bellen naar 088 344 2000 of je aan te melden via de website van Zilverlijn.

De Luisterlijn

Ook de Luisterlijn is de ideale oplossing voor ouderen die worstelen met eenzaamheid en graag hun verhaal willen delen. Bij de Luisterlijn werken vrijwilligers die dag en nacht beschikbaar zijn om een luisterend oor te bieden en een goed gesprek met de beller aan te gaan. Eenzaamheid is met zeer grote regelmaat het onderwerp van gesprek en zij weten hier dan ook feilloos mee om te gaan. Bellen met de Luisterlijn kan dag en nacht via het nummer 0900 0767 tegen het standaardtarief van de belprovider.

Schrijfmaatje

Met de Schrijfmaatje-service van het Ouderenfonds worden ouderen aan vrijwilligers gekoppeld om post naar elkaar te sturen. Zij kunnen contact met elkaar leggen in de vorm van een brief of een kaartje waarin zij uiteraard zelf bepalen waarover zij schrijven. Aanmelden voor deze service is geheel gratis en kan via de website van Schrijfmaatje.

Digitale oplossingen

In contact blijven met de buitenwereld in een tijd waarin we geacht worden nét iets meer thuis te blijven dan normaal, wordt vergemakkelijkt met behulp van een aantal digitale oplossingen. Voor ouderen die openstaan voor het gebruik van technische hulpmiddelen zijn er talloze manieren om met innovatieve eHealth-oplossingen de communicatie op afstand te bevorderen. Zo kan het introduceren van een (senioren)tablet of smartphone met standaard beeldbel-, e-mail- of andere communicatieapplicaties uitkomst bieden. Op de pagina sociale- en videocommunicatie vind je tal van producten waarmee zowel digivaardige als niet-digivaardige ouderen op een eenvoudige wijze kunnen communiceren met familie, vrienden of (mantel)zorgverleners of zelfs een spelletje kunnen spelen.

Ook met behulp van digitale agenda’s en kalenderklokken kunnen ouderen gemakkelijk in verbinding blijven met hun omgeving. Met deze digitale hulpmiddelen kunnen zij afspraken, bezoektijden, uitjes en zorgmomenten gemakkelijk inplannen en delen en ontvangt de oudere daarnaast altijd een herinnering van gemaakte afspraken. Daarbij is het veilig voelen en in verbinding staan ook van groot belang om een gevoel van eenzaamheid te beperken of voorkomen. Digitale personenalarmeringen, waarbij de oudere gemakkelijk een seintje kan versturen naar (mantel)zorgverleners of familieleden, kunnen bijdragen aan het gevoel van niet alleen zijn. Er staat immers altijd iemand paraat!

Thuisleefgids tegen eenzaamheid onder ouderen

Uiteindelijk is eenzaamheid een gevoel en wordt dit door iedereen op een andere wijze beleefd. Het is een persoonlijke keuze hoe je daar als mens mee omgaat en wat voor jou prettig is. Hetzij via technische middelen, hetzij via lokale initiatieven of een hulplijn. Thuisleefgids vindt het belangrijk dat ouderen niet alleen zo lang, maar ook zo prettig, mogelijk zelfstandig thuis kunnen blijven wonen. Eenzaamheid hoort daar niet bij en daarom zetten wij ons graag in om dit maatschappelijk probleem te tackelen.