Zelfmanagement

Je kunt zelfmanagement toepassen door het gebruik van producten en diensten die je ondersteunen bij bijvoorbeeld medicijnen innemen maar ook het meten van lichamelijke waarden zoals bloeddruk, hartslag en gewicht.

We kunnen steeds meer onze eigen gezondheid monitoren door het gebruik van zelfmeetapparatuur. Het gaat hierbij om een groep van producten ofwel apparaten die je veelal thuis kunt gebruiken om je lichaamsfuncties te meten. Ze noemen dit ook wel je vitale waarden en dit wordt gemeten door de health-sensoren in de apparaatjes. Je kunt deze gegevens dus zo eenvoudig verzamelen en ook eventueel doorgeven aan bijvoorbeeld een arts of zorgprofessional via een zogeheten health-gateway.

Je kunt hierbij denken aan het zelf meten van je bloeddruk, gewicht maar ook steeds meer medische gegevens zoals je zuurstofgehalte en je bloedsuiker. Deze makkelijk aan te schaffen en mee te nemen apparaatjes worden ook wel wearables genoemd. De naam komt van dragen omdat ze vaak op kleding of aan het lichaam bevestigd worden. Wearables zijn dus draagbare sensoren. Denk aan een T-shirt met sensoren die tijdens het dragen allerlei gegevens meet en via een portaal inzichtelijk maakt.

Er worden ook in toenemende mate sensoren ontwikkeld die je in een ruimte kunt hangen of om je heen door het huis. Dit noemen ze ook wel omgevingsbewuste apparaten ofwel sensoren. Hiermee kan bijvoorbeeld een patroon worden bijgehouden. Dit wordt dan vaak domotica genoemd.

Innovaties – Zelfmanagement

Nokia Thermo

De Nokia Thermo is een revolutionaire vooruitgang in vergelijking met de originele thermometers. Data wordt automatisch opgeslagen en kan bijgehouden worden in een dagboek. Een lichte aanraking van het apparaat is alles wat nodig is: Nokia Thermo levert kleurgecodeerde temperatuur feedback dat relevant is voor de leeftijd van de gebruiker, zodat de verkregen informatie makkelijk te begrijpen is. Met 16 infrarood sensoren en de gepatenteerde HotSpot Sensor, zoekt de Nokia Thermo de warmste plek op en zorgt daarnaast voor een zeer nauwkeurige temperatuurmeting in slechts 2 seconden.

bekijken

iHealth SpO2 Pulse Oximeter

Dit lichtgewicht en draagbare apparaat neemt snelle en niet-invasieve metingen via je vingertop.
De oximeter schijnt twee lichtstralen in de kleine bloedadertjes en haarvaten van je vinger en meet daarmee de reflectie van zuurstof in je bloed en toont het resultaat op de display. Het zuurstofgehalte (SpO2) wordt gemeten als percentage van volledige verzadiging. Volg en bekijk je metingen rechtstreeks op het display van de oximeter en in de iHealth app gedurende de uitoefening van je sport of andere recreatieve activiteiten.

bekijken

iHealth draadloze Glucose Meter

Met het Wireless Smart Glucose bewakingssysteem kun je je glucosewaarden meten en registreren met behulp van een draagbare testkit en je mobiele Bluetooth-apparaat. Dit is een uniek systeem en ideaal om altijd bij je te dragen. Het pakket bestaat uit een slanke meter met een LED scherm waar je eenvoudig de waarden van af kunt lezen. Het apparaat werkt snel en je kunt de nauwkeurige metingen bijhouden via de gratis app. Met de makkelijke en veilige gratis cloudservice heb je altijd een compleet meetsysteem bij en inzicht in je actuele waarden.

bekijken

Bekijk ook de andere thema’s binnen E-health

Per thema zijn er verschillende innovatieve producten te onderscheiden. Kies een van de onderstaande thema’s om verder te gaan.