Zelfmanagement

Je kunt zelfmanagement toepassen door het gebruik van producten en diensten die je ondersteunen bij bijvoorbeeld medicijnen innemen maar ook het meten van lichamelijke waarden zoals bloeddruk, hartslag en gewicht.

We kunnen steeds meer onze eigen gezondheid monitoren door het gebruik van zelfmeetapparatuur. Het gaat hierbij om een groep van producten ofwel apparaten die je veelal thuis kunt gebruiken om je lichaamsfuncties te meten. Ze noemen dit ook wel je vitale waarden en dit wordt gemeten door de health-sensoren in de apparaatjes. Je kunt deze gegevens dus zo eenvoudig verzamelen en ook eventueel doorgeven aan bijvoorbeeld een arts of zorgprofessional via een zogeheten health-gateway.

Je kunt hierbij denken aan het zelf meten van je bloeddruk, gewicht maar ook steeds meer medische gegevens zoals je zuurstofgehalte en je bloedsuiker. Deze makkelijk aan te schaffen en mee te nemen apparaatjes worden ook wel wearables genoemd. De naam komt van dragen omdat ze vaak op kleding of aan het lichaam bevestigd worden. Wearables zijn dus draagbare sensoren. Denk aan een T-shirt met sensoren die tijdens het dragen allerlei gegevens meet en via een portaal inzichtelijk maakt.

Er worden ook in toenemende mate sensoren ontwikkeld die je in een ruimte kunt hangen of om je heen door het huis. Dit noemen ze ook wel omgevingsbewuste apparaten ofwel sensoren. Hiermee kan bijvoorbeeld een patroon worden bijgehouden. Dit wordt dan vaak domotica genoemd.

Innovaties – Zelfmanagement

BRISE C200 Luchtreiniger

De BRISE C200 Luchtreiniger is de eerste luchtreiniger met kunstmatige intelligentie, ontwikkeld tegen astma en allergische aandoeningen aan de luchtwegen. Het is een intelligente beschermer voor gezonde lucht in je woonomgeving, hoe meer de app van je leert, hoe meer hij je vervolgens een gepersonaliseerde schone omgeving kan bieden tijdens de dagelijkse bezigheden. Het systeem is gebaseerd op het ontwerp van HEPASmart® en integreert allerlei filtertechnologieën in één multi-integrale filter dat zeer goede resultaten behaalt en daarnaast makkelijk te vervangen is. 

Het multifunctioneel samengesteld reinigingssysteem bestaat uit wel 5 lagen, waarmee allerlei schadelijke stoffen uit de lucht worden gefilterd. A.I. rekent de levensduur van het filter dynamisch uit, zodat je precies weet wanneer je het luchtfilter het beste kunt vervangen!

bekijken

Nokia Thermo

De Nokia Thermo is een revolutionaire vooruitgang in vergelijking met de originele thermometers. Data wordt automatisch opgeslagen en kan bijgehouden worden in een dagboek. Een lichte aanraking van het apparaat is alles wat nodig is: Nokia Thermo levert kleurgecodeerde temperatuur feedback dat relevant is voor de leeftijd van de gebruiker, zodat de verkregen informatie makkelijk te begrijpen is. Met 16 infrarood sensoren en de gepatenteerde HotSpot Sensor, zoekt de Nokia Thermo de warmste plek op en zorgt daarnaast voor een zeer nauwkeurige temperatuurmeting in slechts 2 seconden.

bekijken

iHealth SpO2 Pulse Oximeter

Dit lichtgewicht en draagbare apparaat neemt snelle en niet-invasieve metingen via je vingertop.
De oximeter schijnt twee lichtstralen in de kleine bloedadertjes en haarvaten van je vinger en meet daarmee de reflectie van zuurstof in je bloed en toont het resultaat op de display. Het zuurstofgehalte (SpO2) wordt gemeten als percentage van volledige verzadiging. Volg en bekijk je metingen rechtstreeks op het display van de oximeter en in de iHealth app gedurende de uitoefening van je sport of andere recreatieve activiteiten.

bekijken

Viro ML Alarmhorloge

Het Viro ML Alarmhorloge is een GPS alarm Horloge met valdetectie en Hartslagsensor. Houdt er rekening mee dat de functionaliteiten naast de GPS en alarmfunctie niet medisch gevalideerd zijn.

De Viro ML werkt met een simkaartje waardoor het mogelijk is om te bellen en een tweeweg-gesprek te voeren met de Viro ML. Met de SOS knop kan je zelf hulp inroepen wanneer dit nodig is. Onder de SOS knop kun je 3 nummers programmeren die bij activering na elkaar gebeld worden. Via de GPS tracker weet men meteen waar je je bevindt. De Viro heeft naast de SOS meer knoppen aan de zijkant, houdt er rekening mee dat dit voor sommige mensen te verwarrend kan zijn.

bekijken

Bekijk ook de andere thema’s binnen E-health

Per thema zijn er verschillende innovatieve producten te onderscheiden. Kies een van de onderstaande thema’s om verder te gaan.