Automatisering (domotica)

Domotica is een verzamelnaam voor toepassing van elektronica voor automatisering in huis.

Het gaat bij domotica vaak om producten en sensoren die je in je woning aanbrengt en waarmee een automatische besturing kan plaatsvinden van een apparaat of systeem. Het zijn vaak omgevingsbewuste sensoren en apparaten die de omgeving kunnen besturen zoals een slimme meter om je leefklimaat aan te passen. Of je kunt er automatisch de lampen mee aandoen of de gordijnen mee sluiten. Dit worden ook wel actuatoren (apparaat dat de omgeving kan beïnvloeden) genoemd.

Er zijn veel domotica oplossingen die niet direct onder eHealth vallen maar onder bijvoorbeeld beveiliging of comfort. Wel worden ze steeds vaker onder de noemer eHealth ingezet om bijvoorbeeld automatisch een alarm te kunnen slaan of een leefpatroon van een oudere inzichtelijk te maken.

Innovaties – Automatisering

Nest

Nest Learning Thermostat van de 3e generatie programmeert zichzelf, zet de verwarming automatisch lager als je er niet bent, en is vanaf overal te bedienen via smartphone of tablet.

meer informatie

Homey

Homey regelt alles in je huis. Zo kan hij je TV aanschakelen op basis van een spraak commando maar ook de zonwerking besturen, de centrale verwarming en verlichting. Homey is een apparaatje waarmee je op spraak je huis kunt automatiseren. Omdat de meest gebruikte systemen zijn samengebracht hoef je geen aparte software en apps meer te gebruiken. Je koppelt vanuit de Homeyapp de gewenste producten via je telefoon of tablet en je bent bent er klaar voor. Homey voert je commando’s vlekkeloos voor je uit.

meer informatie

RobotZorg

Wie 10 jaar geleden had voorspeld dat we niet meer zonder onze mobiele telefoon zouden kunnen en dat oma contact heeft via Facebook met haar kleinkinderen had waarschijnlijk niet op veel begrip kunnen rekenen. De impact van technologie wordt op de korte termijn vaak overschat en op de langere termijn onderschat.

Mensen zijn creatief. Wanneer ze gebruikersgemak ervaren of door technologie hun zelfstandigheid langer kunnen behouden wordt de keuze snel gemaakt. Zo zal het met robots ook zijn.

RobotZorg gelooft in de inzet van technologie in de zorg en brengt innovatie daarbij tot leven. Zij zet zich in voor E-health, digitalisering en robots, zodat deze kunnen bijdragen aan zelfredzaamheid en processen efficiënter laten plaatsvinden.

Zie de website van RobotZorg voor meer informatie.

Binnenkort leverbaar

Bekijk ook de andere thema’s binnen E-health

Per thema zijn er verschillende innovatieve producten te onderscheiden. Kies een van de onderstaande thema’s om verder te gaan.