Dat senioren steeds meer actief zijn online is algemeen bekend. Het argument dat senioren niet op internet komen is inmiddels achterhaald. Sterker nog ze zijn de sterkst groeiende doelgroep. Dat ze meer en meer online zijn betekent echter niet dat ze ook gebruik maken van e-health oplossingen. Er is door KBO-PCOB een grootschaling onderzoek verricht onder 1700 senioren waaruit blijkt dat senioren het internet vooral gebruiken voor sociale contacten en informatie. Maar wat betreft e-health is er nog een grote onbekendheid onder deze doelgroep zo blijkt uit de resultaten die zij in januari 2018 hebben gepubliceerd via onder andere een artikel in de Nationale Zorg Gids.

Er is onderzocht in hoeverre senioren online actief zijn en dit blijkt absoluut het geval te zijn echter valt e-health daar niet direct mee samen. Uit de onderzoeksresultaten blijkt zelfs dat zeven van de tien senioren niet eens weten wat e-health nou eigenlijk betekent. Bij doorvragen blijkt ook dat de behoefte hieraan laag te noemen is. Er wordt het voorbeeld van een e-consult genoemd en hierop geeft slechts 32 procent aan hier animo voor te hebben of dit te doen.

Manco e-Health

Het grootste manco lijkt te zitten op het gebied van het zogeheten beeldbellen via een beeldbel applicatie. Dit is van belang om e-health op te schalen omdat er dan meer contact en zorg op afstand plaats kan vinden. Uit het onderzoek wordt echter duidelijk dat slechts 3 op de 10 senioren gebruik maakt van deze oplossing. “Digitale toepassingen in de zorg bieden veel voordelen voor senioren”, stelt Manon Vanderkaa. Zij is directeur van KBO-PCOB. Het is niet alleen het lage gebruik onder senioren geeft zij aan. Ook het aanbod vanuit de zorgorganisaties en instellingen is nog niet op niveau. Ook wordt het onvoldoende aangeboden aan senioren of is er geen sluitende financiering voor deze vorm van zorg.

Stimuleren e-Health

Het stimuleren van zowel senioren als ook de zorgverleners is dus noodzakelijk om het gebruik echt op te schalen. Er blijkt wel dat senioren namelijk helemaal niet negatief tegenover e-health of beeldbellen staan. Slechts 2 op de 10 senioren zeggen niet van een e-consult gebruik te zullen gaan maken dus dit biedt mooie kansen. Ook het monitoren op afstand, het zogeheten e-monitioring, wordt zeker niet afkeurend ontvangen. “Senioren zijn ook enthousiast over het gebruik van een e-patiëntendatabase, waarbij de patiënt direct toegang krijgt tot zijn eigen medische gegevens. Maar liefst tweederde zou daar gebruik van willen maken” zo blijkt uit het artikel van de Nationale Zorg Gids. Het is dan wel van belang dat de computervaardigheden van senioren en zorgverleners op peil zijn. Dit heeft namelijk een grote invloed op het adopteren van e-health oplossingen.

Leuk om te vermelden is dat de KBO-PCOB een TeaHealthTour organiseert. Ze doen dit om senioren op een leuke en laagdrempelige manier kennis te laten maken met oplossingen en toepassingen. Lees hierover meer op de website van KBO-PCOB.

Meer weten over e-health toepassingen? Bezoek eens onze speciale pagina die hier meer over laat zien en ook een overzicht geeft van de mogelijkheden.

Enkele mooie voorbeelden

Bekijk hier alle e-health producten.

[row]

[col span=”4″ span__sm=”12″]

[ux_products style=”normal” col_spacing=”collapse” columns=”1″ ids=”8889″ image_width=”60″]

[/col]
[col span=”4″ span__sm=”12″]

[ux_products style=”normal” columns=”1″ ids=”2206″ image_width=”60″]

[/col]
[col span=”4″ span__sm=”12″ margin=”0px 0px -87px 0px”]

[ux_products style=”normal” columns=”1″ ids=”2831″ image_width=”60″]

[/col]

[/row]
[row]

[col span__sm=”12″]

[/col]

[/row]