Hulpmiddelen bij dwarslaesie

Bij een dwarslaesie is het afhankelijk van de ontstane beperkingen welke hulpmiddelen je kunt gebruiken. Je kunt denken aan aankleedhulpen, speciaal bestek en bordranden maar ook allerlei producten om de mobiliteit te ondersteunen zoals beugels, transferplanken en speciale stoelen. Er zijn verschillende prettige producten om de woning zelf te kunnen besturen met domotica en huisautomatisering, verschillende soorten rolstoelen en speciale bedden.

Veel voorkomende vragen en problemen bij dwarslaesie

De beschadiging bij een dwarslaesie kan hoog of laag in het ruggenmerg ontstaan. De vragen en problemen bij een dwarslaesie zijn dan ook sterk afhankelijk van de plek van beschadiging. Omdat de schade bij een dwarslaesie meestal blijvend is vraagt dit zowel aanpassingen op lichamelijk als op psychisch vlak.

Handige links

Dwarslaesie Organisatie Nederland
Veel handige informatie op de site van dwarslaesie organisatie nederland.

Gezondheidsplein
Informatie over dwarslaesie.

Hoeveel Nederlanders hebben een dwarslaesie?

Op de site van Dwarslaesie Organisatie Nederland is te lezen dat ingeschat wordt dat tussen de 12.000 en 15.000 mensen in Nederland een dwarslaesie hebben. Jaarlijks komen er ongeveer 2.000 nieuwe mensen bij, in ongeveer 50% van de gevallen door een ongeval.

Belangrijk aandachtspunt bij dwarslaesie

Omdat de klachten bij een dwarslaesie afhankelijk zijn van de hoogte van de laesie zijn ook de behoeften en aandachtspunten voor iemand met een dwarslaesie erg verschillende. Individuele begeleiding hierin is dan ook essentieel.

Zoek op hulpmiddelen per aandoening

Per aandoening hebben wij een handige overzichtspagina gemaakt. Op deze pagina's vind je alle informatie die je nodig hebt en de hulpmiddelen die worden aangeraden.