Steeds meer mensen met dementie blijven langer zelfstandig thuis wonen. Ook wanneer er sprake is van dwalen (rondlopen zonder doel) of geheugenstoornissen. Dementerende personen weten vaak de weg niet meer terug. Wat kan leiden tot angst, onrust en onveilige situaties in het verkeer. Wat betrokken zoals familie ongerust maakt. Het onrustige gevoel bij dementie speelt vaak gelijk op met desoriëntatie, dit maakt het voor de persoon extra lastig. Mensen met dementie gaan zoeken naar hun huis, ouders of kinderen. Eén van de oorzaken van het dwalen. Wanneer een dementerend persoon in een zorginstelling woont, wordt hij of zij 24 uur per dag gemonitord of, wanneer noodzakelijk,  in een gesloten afdeling geplaatst.

Dwalen bij langer thuis wonen

In de thuissituatie is het 24 uur per dag monitoren niet haalbaar. Maar je wil iemand  met dwaalgedrag ook niet de hele tijd binnenhouden. Dit kan leiden tot boosheid en onrust. De vrijheid, activiteit en zelfredzaamheid van zowel de persoon met dementie als de mantelzorg wordt beperkt. Gelukkig zijn er steeds meer systemen en draagbare producten ontwikkeld die hier een oplossing voor vormen.

Verschillende soorten oplossingen

Het is van belang om te kijken welk product aansluit op de behoefte. Kan de dementerende onthouden om een apparaat om te doen of om op een knop te drukken?  Dan kan een gps-apparaatje of gps horloge werken. Dit apparaat legt uit waar je bent en waar je heen moet.Ook een personenalarmering of alarm horloge ouderen is dan een mooie oplossing.

Vergeet de dementerende om een apparaat mee te nemen? Dan kan het dwalen gemonitord worden met behulp van een zender in de broekriem of schoen. Zo kunnen de mantelzorgers via een app in de gaten houden waar de persoon zich bevindt.

Gelukkig wordt er veel onderzoek gedaan naar dit soort oplossingen omdat het probleem de laatste tijd toeneemt. De producten worden hierdoor steeds beter en makkelijker te bedienen maar ook kleiner. De ervaringen met veel van deze oplossingen zijn goed. Het is wel van groot belang om het juiste product bij de vraag te kiezen.

Bekijk de mogelijkheden op de pagina over Dementie of personenalarmering. Bekijk daarnaast ook onze blog over het gebruik van GPS-systemen bij dementie.