Hulpmiddelen bij diabetes

Voor mensen met diabetes is het belangrijk om de bloedsuikerwaarden met regelmaat te controleren en eventueel insuline toe te dienen. Samen met de arts wordt dit beleid afgesproken en vaak worden deze middelen vergoed door de zorgverzekeraar. Het is prettig om te weten dat er veel hulpmiddelen beschikbaar zijn waarmee je zelf kunt meten, zelf insuline kunt toedienen en zo de eigen regie kunt voeren.

Hoeveel Nederlanders hebben diabetes?

Volgens het Diabetes Fonds is het een van de meest voorkomende chronische ziekten in Nederland op dit moment. De ziekte kan iedereen overkomen. Er zijn  ruim 1,2 miljoen Nederlanders met diabetes en elke week komen daar ongeveer 1.200 patienten bij. Er zijn ook veel andere klachten ofwel complicaties gemoeid met de aandoening.

Belangrijke aandachtspunten bij diabetes

Het is voor iedereen van belang om goed voor het lichaam te zorgen. Wanneer er sprake is van diabetes is dit extra belangrijk. Het lichaam heeft aandacht en tijd nodig. Dit geeft een prettig gevoel maar het helpt ook om de diabetes onder controle te houden en complicaties tegen te gaan.

Door dagelijks aandacht te besteden aan het lichaam kun je problemen voorkomen. Denk daarbij aan de mond, het gebit maar vooral ook aan de handen en aan de voeten. Die zijn kwetsbaar door diabetes en goede verzorging is van cruciaal belang om wondjes te voorkomen.

Veel voorkomende vragen en problemen bij diabetes

Wanneer er sprake is van diabetes hebben patiënten vaak last van andere chronische lichamelijke klachten. Ongeveer 40 tot 56% van de mensen heeft volgens het Diabetes Fonds last van een of meerdere chronische complicaties als gevolg van diabetes. Deze klachten ontstaan vaak al voordat de diagnose is gesteld. Mensen lopen soms al maanden of zelfs jaren rond met klachten voordat de aandoening wordt ontdekt.

  • 10 tot 44 procent van de diabetes patiënten krijgt hart- en vaatziekten.
  • 1 op de 10 mensen die overlijden aan hart- en vaatziekten hebben diabetes.
  • 4 tot 46 procent van de patiënten met diabetes heeft last van oogproblemen. Bij diabetes type 1 is dit zelfs 82%.
  • 5 tot 40 procent van de patiënten met diabetes heeft een risico op nierschade.
  • 6 tot 34 procent van de patiënten met diabetes heeft last van aangetaste zenuwen met verschillende klachten tot gevolg.
  • Bij 8 procent van de situaties waar dementie wordt geconstateerd speelt diabetes een rol. Patiënten met diabetes hebben tot twee keer meer kans op dementie en hersenziekten.
  • 1 op de 6 patiënten met diabetes lijdt aan depressie. Dat is twee keer vaker dan bij de rest van de bevolking.

Zoek op hulpmiddelen per aandoening

Per aandoening hebben wij een handige overzichtspagina gemaakt. Op deze pagina's vind je alle informatie die je nodig hebt en de hulpmiddelen die worden aangeraden.