Hulpmiddelen bij Dementie

Er zijn verschillende (innovatieve) hulpmiddelen en woningaanpassingen beschikbaar om te ondersteunen bij vraagstukken of problemen die kunnen ontstaan door dementie. Hierbij kan gedacht worden aan bijvoorbeeld apps, dwaalsystemen, valdetectie systemen, voedingsondersteunende middelen en geheugen- en communicatiehulpen.

Kalenderklokken

Kalenderklok Dementie

Digitale klokken en geheugenklokken worden aangeraden wanneer je tijdsbesef afneemt en/of wanneer er geheugenverlies optreed. Daarom noemen we het ook wel een Dementieklok, Alzheimerklok of Geheugenklok.

Bekijk alle kalenderklokken Informatie & Advies

Personenalarmering

Personenalarm voor dementie

Personenalarmen bieden een thuiswonende persoon een veilig gevoel door de mogelijkheid bij een noodsituatie een melding te verzenden. Vaak zijn deze ook uitgerust met een GPS tracker.

Bekijk alle personenalarmeringen Informatie & Advies

Senioren telefoons

Seniorentelefoons Dementie

Duidelijke telefoons met grote knoppen en afbeeldingen. De gebruiker kan heel makkelijk verbinding maken door op foto’s te klikken. Een heel fijn hulpmiddel voor beginnen dementerende.

Bekijk alle senioren telefoons

Op tijd je medicijnen nemen

Medicijnherinnering bij Dementie

Het is niet altijd even eenvoudig om te onthouden wanneer je je medicijnen moet nemen. Zeker niet als dit meerdere keren per dag moet. Deze hulpmiddelen maken dit makkelijker voor je. Zo vergeet je het niet en kun je je makkelijker aan de dosis houden.

Bekijk slimme medicijndozen Bekijk slimme medicijnhorloges

Cameratoepassingen voor meer veiligheid

Dementie

Camera’s kunnen op verschillende manieren helpen bij dementie. Zo zijn er camera’s die beeld opnemen, camera’s die beeld direct doorsturen naar een display en camera’s die beeld doorspelen naar jouw smartphone.

Bekijk alle cameratoepassingen

Veilig koken

Dementie

Kookplaten en fornuisknoppen voorkomen dat het gas blijft aanstaan als het vuur uitgaat, bijvoorbeeld door het uitwaaien van de vlam. Bij elektrische kookplaten zorgen beveiligingen er voor dat kookplaten na een bepaalde tijd automatisch uitgaan.

Bekijk alle hulpmiddelen voor koken

Hoeveel Nederlanders hebben dementie?

Op dit moment wordt het aantal mensen in Nederland met dementie geschat op ruim 270.000 volgens cijfers op de website www.Dementie.nl van stichting Alzheimer Nederland. Dit is niet een hersenziekte die alleen bij ouderen voorkomt, al wordt dit wel vaak gedacht. Ook mensen onder de 65 jaar kunnen te maken krijgen met dementie, dit wordt jong dementie genoemd. Er zijn zelfs mensen rond hun 35e levensjaar die hier al mee te maken krijgen. Alzheimer Nederland schat bovendien dat ongeveer 12.000 mensen in Nederland op jonge leeftijd dementie hebben.

Belangrijke aandachtspunten

Wanneer er sprake is van dementie kan het voor de patiënt maar zeker ook voor de mantelzorgers belangrijk zijn om persoonlijk advies in te winnen of ervaringen te delen met lotgenoten. Er worden door organisaties als Alzheimer Nederland verschillende activiteiten georganiseerd om hierin te voorzien. Dit kan via hun website maar ook via locaties door heel Nederland. Er worden bijvoorbeeld goed bezochte Alzheimer cafés georganiseerd. Ook kunnen er online of via telefoon vragen worden gesteld aan experts.

Handige links

Alzheimer Nederland
De officiële website van Alzheimer Nederland.

Bezoek website

Hersenstichting
De officiele pagina van de hersenstichting.

Bezoek website

Dementie.nl
Het platform voor iedereen die betrokken is bij dementie.

Bezoek website

Wat is Dementie?

Dementie is een woord dat gebruikt wordt voor een aantal aandoeningen waaraan een verandering in de hersenen ten grondslag ligt. Het wordt ook wel beschreven als een ziekte van de hersenen. Een van de meeste bekende vormen van dementie als hersenziekte is Alzheimer, maar er zijn inmiddels al meer dan vijftig verschillende ziektes bekend. Andere bekendere vormen zijn vasculaire dementie, frontotemporale dementie ofwel FTD en Lewy body dementie. Wanneer er sprake is van een dergelijke ziekte wordt een achteruitgang in de geestelijke vermogens ervaren en wordt bovendien de informatie verwerking in de hersenen belemmerd. Deze symptomen nemen steeds verder toe waardoor er een steeds snellere achteruitgang van de functies waarneembaar is.

Verschijnselen bij dementie

Verschijnselen bij dementie

Wanneer deze symptomen voorkomen is dementie hoogstwaarschijnlijk de onderliggende oorzaak. Onderzoek bij een arts kan leiden tot deze diagnose.

 • Stoornissen van het geheugen
 • Problemen met taal in woord of schrift (afasie)
 • Aandachtsproblemen en/of concentratieproblemen
 • Problemen met uitvoeren van moeilijkere handelingen (apraxie)
 • Minder snel informatie snappen en ook zo kunnen verwerken
 • Problemen met herkennen van bepaalde voorwerpen en hun functie (agnosie)
 • Stoornissen in het denken in beelden of in het tekenen van bijvoorbeeld voorwerpen
 • Problemen met logisch denken, plannen, organiseren en het uitvoeren van activiteiten

Veel voorkomende vragen en problemen

 • Probleemgedrag bij dementie kan op vele verschillende manieren voorkomen en past bij het ziektebeeld. Dit maakt het zeker niet makkelijk om mensen langer thuis te laten wonen.
 • Wat veel voorkomt is agitatie. Dit is innerlijke rusteloosheid wat vaak leidt tot ondoelmatig gedrag met een sterk repeterend karakter. Voorbeelden zijn continu rondlopen, niet stil kunnen zitten, rammelen aan deuren en ramen, tikken op tafel, spullen overhoop halen. Daarnaast kan dit ook bestaan uit continu praten en/of mompelen en zelfs jammeren, schreeuwen of hard roepen, zingen en andersoortige geluiden maken.
 • In sommige gevallen leidt dementie tot agressie wat zich uit in schelden en dreigen, vloeken en boos worden. Soms zover dat er sprake is van slaan, duwen en schoppen.
 • Er kan een situatie ontstaan dat gedrag het tegenwerken van de verzorging tot gevolg heeft en ook medicatie en voeding wordt geweigerd. Een veelgehoorde situatie is het omdraaien van het dag- en nachtritme. Dit leidt tot slaapproblemen in de nacht en overdag extreme slaperigheid met als gevolg sufheid en hierdoor hogere kans op vallen.
 • Vaak hebben mensen met dementie veel behoefte aan aandacht. Dit kan claimend worden en tot irritatie of boosheid leiden. Maar ook te snel eten, handtastelijk zijn, seksuele ontremming en verzamelwoede worden gezien.
 • Men noemt dit ook wel decorumverlies. Dit betekent eigenlijk onacceptabel en schaamteloos gedrag zoals uitkleden in het openbaar, onverzorgd zijn maar ook boeren, overal urineren en veel knoeien.

Populaire producten

4.25 out of 5
159,95

Alarmknop in geval van nood
GSP Locatie bepalen
Geen abonnement nodig

0 out of 5
285,00

Draadloze ontvanger
Geschikt bij dementie
Inzetbaar bij valgevaar

SALE
0 out of 5
9,95 8,95

Grote vakken
Uitschuifbare lades
4 Medicatie momenten per dag