Hulpmiddelen bij dementie

Er zijn verschillende (innovatieve) hulpmiddelen en woningaanpassingen beschikbaar om te ondersteunen bij vraagstukken of problemen die kunnen ontstaan door dementie. Hierbij kan gedacht worden aan bijvoorbeeld apps, dwaalsystemen, valdetectie systemen, voedingondersteunende middelen en geheugen- en communicatiehulpen.

Veel voorkomende vragen en problemen bij dementie

  • Momenteel blijven mensen met dementie steeds langer zelfstandig thuis wonen. Dit leidt in sommige situaties tot vragen en soms ook zelfs probleemsituaties waar een patiënt of een mantelzorger mee kan worstelen.
  • Probleemgedrag bij dementie kan op vele verschillende manieren voorkomen en past bij het ziektebeeld. Dit maakt het zeker niet makkelijk om mensen langer thuis te laten wonen.
  • Wat veel voorkomt is agitatie. Dit is innerlijke rusteloosheid wat vaak leidt tot ondoelmatig gedrag met een sterk repeterend karakter. Voorbeelden zijn continu rondlopen, niet stil kunnen zitten, rammelen aan deuren en ramen, tikken op tafel, spullen overhoop halen. Daarnaast kan dit ook bestaan uit continu praten en/of mompelen en zelfs jammeren, schreeuwen of hard roepen, zingen en andersoortige geluiden maken.
  • In sommige gevallen leidt dementie tot agressie wat zich uit in schelden en dreigen, vloeken en boos worden. Soms zover dat er sprake is van slaan, duwen en schoppen.
  • Er kan een situatie ontstaan dat gedrag het tegenwerken van de verzorging tot gevolg heeft en ook medicatie en voeding wordt geweigerd. Een veelgehoorde situatie is het omdraaien van het dag- en nachtritme. Dit leidt tot slaapproblemen in de nacht en overdag extreme slaperigheid met als gevolg sufheid en hierdoor hogere kans op vallen.
  • Vaak hebben mensen met dementie veel behoefte aan aandacht. Dit kan claimend worden en tot irritatie of boosheid leiden. Maar ook te snel eten, handtastelijk zijn, seksuele ontremming en verzamelwoede worden gezien.
  • Men noemt dit ook wel decorumverlies. Dit betekent eigenlijk onacceptabel en schaamteloos gedrag zoals uitkleden in het openbaar, onverzorgd zijn maar ook boeren, overal urineren en veel knoeien.

Handige links

Alzheimer Nederland
Veel handige informatie op de officiele website van Alzheimer Nederland.

Hersenstichting
De officiele pagina van de hersenstichting.

Hoeveel Nederlanders hebben dementie?

Op dit moment wordt het aantal mensen in Nederland met dementie geschat op ruim 270.000 volgens cijfers op de website www.Dementie.nl van stichting Alzheimer Nederland. Dit is niet een hersenziekte die alleen bij ouderen voorkomt, al wordt dit wel vaak gedacht. Ook mensen onder de 65 jaar kunnen te maken krijgen met dementie, dit wordt jong dementie genoemd. Er zijn zelfs mensen rond hun 35e levensjaar die hier al mee te maken krijgen. Alzheimer Nederland schat dat ongeveer 12.000 mensen in Nederland op jonge leeftijd dementie hebben.

Belangrijke aandachtspunten bij dementie

Wanneer er sprake is van dementie kan het voor de patiënt maar zeker ook voor de mantelzorgers belangrijk zijn om persoonlijk advies in te winnen of ervaringen te delen met lotgenoten. Er worden door organisaties als Alzheimer Nederland verschillende activiteiten georganiseerd om hierin te voorzien. Dit kan via hun website maar ook via locaties door heel Nederland. Er worden bijvoorbeeld goed bezochte Alzheimer cafe’s georganiseerd. Ook kunnen er online of via telefoon vragen worden gesteld aan experts.

Zoek op hulpmiddelen per aandoening

Per aandoening hebben wij een handige overzichtspagina gemaakt. Op deze pagina's vind je alle informatie die je nodig hebt en de hulpmiddelen die worden aangeraden.