Een dwarslaesie is een beschadiging in het ruggenmerg. Door de beschadiging geeft het ruggenmerg de signalen tussen het lichaam en de hersenen niet meer (goed) door. Dit kan komen door bijvoorbeeld een ongeluk of ziekte. Dit houdt in dat de hersenen het lichaam niet meer goed kunnen aansturen. En andersom dat informatie vanuit het lichaam de hersenen niet bereikt. Dit heeft gevolgen als verlamming en gevoelloosheid. Omdat bij een dwarslaesie genezing niet mogelijk is, bestaat de behandeling voornamelijk uit revalidatie en het leren omgaan met een dwarslaesie. Meestal begint dit vrij snel nadat je de dwarslaesie hebt opgelopen. Het revalidatieproces is voor iedereen anders, maar de meeste mensen kunnen na verloop van tijd wel weer thuis wonen. Er zijn hulpmiddelen ontworpen die het leven met een dwarslaesie zo comfortabel mogelijk proberen te maken. Deze blog gaat in op de 10 meest gebruikte hulpmiddelen bij dwarslaesie.

  1. Rolstoelen

De meeste mensen met een dwarslaesie hebben veel moeite met lopen of kunnen dit helemaal niet meer. In dat geval kan een rolstoel zeer handig zijn. Er bestaan veel verschillende soorten rolstoelen, zoals kantelbare, opvouwbare en elektrische rolstoelen. Daarnaast kan je met sommige rolstoelen jezelf gemakkelijk voortbewegen, waarbij andere rolstoelen geduwd moeten worden.

Voor meer informatie over rolstoelen en onze beschikbare modellen, klik hier.

  1. Rollators

Een rollator is zeer handig voor mensen die hun benen nog wel kunnen bewegen, maar die een verminderde balans en/of problemen met hun uithoudingsvermogen hebben. Rollators kunnen ervoor zorgen dat jij kleine afstanden toch lopend kunt overbruggen, waardoor je je gevoel van zelfredzaamheid flink vergroot. Er zijn daarnaast ook rollators met bijvoorbeeld een zitje of boodschappentas. Deze zorgen ervoor dat je je minder hoeft in te spannen en af en toe even kunt rusten tijdens het lopen.

Voor meer informatie over rollators en onze beschikbare modellen, klik hier.

  1. Trapliften

Als het lastiger, of zelfs onmogelijk wordt om zelfstandig de trap op en af te komen, kun je een traplift aanschaffen. Een traplift zorgt ervoor dat jij zonder hulp van een ander toch de trap op en af kunt komen, waardoor je toegang blijft hebben tot jouw gehele huis. Er bestaan trapliften voor alle soorten trappen, zoals de rechte trap en de gehoekte trap. Daarnaast is er ook de mogelijkheid om een traplift tweedehands te kopen of tijdelijk te huren.

Voor meer informatie over trapliften en onze beschikbare modellen, klik hier.

  1. Tilliften

Als je niet meer goed kunt lopen en/of op kunt staan, dan kan een tillift zeer handig zijn voor jou. Er zijn actieve tilliften, die een werkende sta-functie vereisen, en passieve tilliften, voor mensen die niet meer zelfstandig kunnen staan. Een tillift kan je bijvoorbeeld helpen om van bed in een stoel te komen of op een douchebrancard, waardoor je niet de hele dag alleen maar in bed hoeft door te brengen.

Voor meer informatie over tilliften en onze beschikbare modellen, klik hier.

  1. Verzwaarde dekens en dekenbogen

Omdat iemand met een dwarslaesie vaak langdurig in dezelfde houding ligt, is het belangrijk om doorligwonden, of decubitus, te voorkomen. Dit kan bijvoorbeeld door het gebruik van dekenbogen. Deze zorgen ervoor dat een deken niet te veel druk uitoefent op het lichaam. Zo krijgt het lichaam genoeg zuurstof en worden de kans op doorligwonden verkleind.

Voor meer informatie over dekenbogen en onze beschikbare modellen, klik hier.

  1. Anti-decubitusvachten en luchtring kussens

Ander effectieve hulpmiddelen om doorligwonden te voorkomen zijn anti-decubitus vachten en luchtring kussens. De vachten zijn gemaakt van een speciaal materiaal dat ervoor zorgt dat de druk goed verdeeld wordt en er voldoende vocht geabsorbeerd wordt. Luchtringkussens verdelen de druk daarnaast geleidelijk over het lichaam en verzachten de stuit en achterzijde. De extra lucht die de kussens doorlaten helpt bovendien mee aan het voorkomen van doorligwonden.

Voor meer informatie over anti-decubitus vachten en luchtring kussens en onze beschikbare modellen, klik hier.

  1. Bewegingssensoren en Mechanische schakelaars

Om je te ontlasten bij het zelfstandig thuis wonen, zijn er bewegingssensoren en mechanische schakelaars ontworpen. Deze kunnen er bijvoorbeeld voor zorgen dat het licht automatisch aangaat als je een kamer binnen komt. Daarnaast zijn er bewegingssensoren die ook als leefstijlmonitoring kunnen dienen, zodat jij en eventuele (mantel)zorgers jouw gezondheid goed in de gaten kunnen houden.

Voor meer informatie over bewegingssensoren en mechanische schakelaars en onze beschikbare modellen, klik hier.

  1. Incontinentiematerialen

Mensen met een dwarslaesie kunnen soms last krijgen van urineverlies of andere problemen met de blaas en darmen. Voor deze mensen bestaan er zeer effectieve en discrete incontinentiehulpmiddelen. Denk bijvoorbeeld aan een incontinentiematras of –onderbroek. Waar voor veel mensen incontinentie kan resulteren in een gevoel van schaamte, zorgen deze hulpmiddelen ervoor dat dit niet nodig is én zijn ze vaak ook niet te herkennen als incontinentiematerialen.

Voor meer informatie over incontinentiematerialen en onze beschikbare modellen, klik hier.

  1. Transferplanken

Als je zelf niet zo makkelijk meer uit je bed of stoel kunt komen, dan kan een transferplank een oplossing zijn. Transferplanken zijn ideaal voor mensen die nog wel een goede rompbalans hebben en in staat zijn om zelfstandig te zitten. Mocht dit niet het geval zijn, dan kan je beter de tilliften bekijken. Een transferplank ontlast een verzorgende als deze jou helpt om bijvoorbeeld uit bed te komen en zorgt daarnaast voor extra ondersteuning en veiligheid.

Voor meer informatie over transferplanken en onze beschikbare modellen, klik hier.

  1. Personenalarmeringen

Voor iedereen die langer zelfstandig thuis wilt wonen, zijn personenalarmeringen een uitstekende oplossing. Een personenalarmering vergroot jouw gevoel van veiligheid en zelfredzaamheid, omdat je op elk willekeurig moment alarm kan slaan als dit nodig mocht zijn. Zo kan je dus prima ook even alleen zijn en hoef je niet altijd mensen om je heen te hebben.

Voor meer informatie over personenalarmeringen en onze beschikbare modellen, klik hier.

Er bestaan nog veel meer hulpmiddelen die ervoor kunnen zorgen dat jij of jouw naaste zo comfortabel mogelijk kan leven met een dwarslaesie. Daarnaast verschilt het per persoon welke hulpmiddelen het meest effect hebben. Voor meer informatie, bezoek dan onze pagina over dwarslaesie of bekijk deze pagina van Zorginstituut Nederland.