Je loopt al een tijd met klachten rond en weet maar niet wat er aan de hand is. Een onderzoekstraject neemt al snel een hele poos in beslag. En dan komt opeens de diagnose: COPD. De impact die dit heeft op je leven is groot. Nadat de medische zaken met de specialisten zijn besproken krijg je opeens te maken met een andere manier van leven. Je weet dat er sprake is van een aandoening en in veel gevallen neemt je energieniveau af. Wanneer je energie zoveel afneemt kan het zijn dat er zelfs thuiszorg komt ‘s morgens om je te helpen met douchen en aankleden. En hoe fijn deze zorg ook is, het heeft impact op je privacy. Want in de avond komen ze weer om te helpen met zorg, medicijnen of inhaleren.

Het vertrouwen in je lichaam moet ook vaak weer terugkomen. Wat kan mijn lichaam nog aan? Je dagindeling wordt belangrijk om de dag zo goed mogelijk door te komen qua energie level. Voeding wordt erg belangrijk om te voorkomen dat je teveel afvalt. En een aanval van benauwdheid kan zomaar optreden wat voor veel mensen erg spannend is.

Je sociale leven verandert door de diagnose. Door het gebrek aan energie kan je niet overal meer aan meedoen, werken buitenshuis kan teveel worden. Heeft je omgeving ook wel genoeg begrip voor jouw situatie? Het kost tijd en vertrouwen om hierin een nieuwe balans te vinden.

Fijne tips bij COPD

Gelukkig zijn er voor in huis wel een groot aantal hulpmiddelen beschikbaar om te helpen bij de dagelijkse bezigheden en een goede energieverdeling. Denk aan een douchekruk, een verhoogd toilet, beugels in de douche en/of toilet. Ook een hoog- laag bed of een sta-op stoel kunnen een extra hulp zijn bij vermoeidheid en net even die extra ondersteuning bieden.

Lees meer over hoog-laag bedden of over sta-op stoelen.

Om in beweging te kunnen blijven kan een loopkruk of rollator gebruikt worden. Via de gemeente kan een aanvraag voor vervoervoorziening worden gedaan, denk hierbij ook aan een regiotaxi. Veel COPD patienten gebruiken een inhalator voor het medicijngebruik. Hiervan zijn verschillende types te verkrijgen met daarbij hulpstukken om het inhaleren zo makkelijk mogelijk te maken. Kijk goed welk product past bij je behoefte.

Lees meer over loopkrukken, looptafels en looprekken of bekijk de handige rollators.

Om stof en mijt zoveel mogelijk te weren zijn er speciale allergeen hoezen voor matrassen, kussens en dekbedden. Dit kan klachten bij COPD voorkomen en dat is wel zo prettig.

Lees meer over COPD op de website van het longfonds.