Hulpmiddelen bij een CVA of Beroerte

Wanneer je te maken hebt met een beroerte kun je last hebben van klachten die je beperken in je zelfstandigheid. Het kan dan makkelijk zijn om een hulpmiddel te gebruiken voor sommige handelingen. Denk eens aan moeite met communiceren. Handige visuele plaatjes kunnen dan een uitkomst zijn. Ook een goede planning maken met een digitale kalender of agenda kan ondersteunen wanneer je last hebt van je geheugen. Tegenwoordig zijn er ook allerlei slimme apps die kunnen ondersteunen maar bijvoorbeeld ook mooie horloges die je kunnen herinneren aan activiteiten of medicijnen. Ook kan je steeds meer zelfmeten aan je lichaam of gezondheid en kun je die gegevens via apps inzien of delen. Wat betreft de persoonlijke verzorging en mobiliteit bestaat een breed scala aan CVA hulpmiddelen die je kunnen helpen om toch zoveel mogelijk zelf te doen.

Veel voorkomende vragen en problemen bij CVA of Beroerte

Wanneer je te maken krijgt met een CVA kan dit zowel lichamelijk als geestelijk heftige gevolgen met zich meebrengen. Hierbij kun je denken aan zichtbare gevolgen aan het lichaam zoals een gehele of gedeeltelijke verlamming van arm of been aan de linker of rechter kant van het lichaam. Ook kunnen er problemen ontstaan met praten doordat je niet goed meer kunt articuleren. Ook slechter zien en niet de juiste bewoordingen aan een voorwerp kunnen geven komt vaak voor (afasie). Ook zijn er klachten die niet iedereen kan zien maar die wel veel impact hebben zoals last van moeheid, andere stemming, moeite met concentreren, zien of spreken.

Handige links

Alzheimer Nederland
Veel handige informatie op de officiele website van Alzheimer Nederland.

Hersenstichting
De officiele pagina van de hersenstichting.

Hoeveel Nederlanders hebben een CVA of Beroerte?

In Nederland krijgen elk jaar ongeveer 41.000 mensen te maken met een beroerte. Dat zijn 113 mensen per dag die klachten krijgen door een CVA. Het grootste deel is een herseninfarct (verstopping). Totaal is dit ongeveer 80% van de gevallen, de overige 20% zijn hersenbloedingen. Dit laatste is zwaarder en mensen die een bloeding krijgen overlijden vaker als gevolg van de CVA. In Nederland zijn er ongeveer 300.000 mensen die met beperkingen leven na een bloeding of infarct.

Belangrijke aandachtspunten bij een CVA of Beroerte

Doordat een CVA veelal een zware aandoening is heeft dit ingrijpende gevolgen op het leven. Per persoon verschilt dit sterk omdat het afhangt van waar de bloeding of het infarct heeft plaatsgevonden en hoe groot de aangerichte beschadiging is. Ook kunnen klachten alleen op lichamelijk of psychisch niveau ontstaan. Speelt dit op meerdere niveaus dan kan dit sociale gevolgen hebben.

Zoek op hulpmiddelen per aandoening

Per aandoening hebben wij een handige overzichtspagina gemaakt. Op deze pagina's vind je alle informatie die je nodig hebt en de hulpmiddelen die worden aangeraden.