Corona

In de persconferentie van onze Minister-President is onder andere genoemd dat het bezoeken van ouderen en kwetsbare mensen niet meer mogelijk is. Alle verpleeghuizen en zorginstellingen zijn inmiddels gesloten voor bezoek. Dit vraagt om een andere manier van communicatie en zorg op afstand. De belangrijkste reden hiervoor is het indammen van het toenemend aantal besmettingen.  

Op deze pagina geven wij informatie over de coronacrisis en hebben wij een aantal slimme oplossingen voor je op een rijtje gezet. 

Wat is het coronavirus? 

In de regio Wuhan in China startte in december 2019 een uitbraak van een nieuw Coronavirus, ook wel SARS Severe Acute Respiratory Syndrome –CoV Coronavirus -2 genoemd. Het virus kan de ziekte COVID-19 veroorzaken. De meeste patiënten met dit virus hebben koorts en luchtwegklachten. In Nederland, maar ook wereldwijd, worden er maatregelen genomen om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan.   

Symptomen en wat moet ik doen bij klachten? 

De symptomen van het virus zijn vergelijkbaar met griepverschijnselen. Mensen met het nieuwe Coronavirus hebben koorts en luchtwegklachten. Denk aan hoesten of kortademigheid. Dit nieuwe Coronavirus wijkt af van de bekende Coronavirussen die bij mensen voorkomen. 

Lichte klachten 

 • Neusverkoudheid 
 • Keelpijn 
 • (Droge) hoest 
 • Slijm ophoesten 
 • Moeheid 
 • Spier- en gewrichtspijn 
 • Hoofdpijn 
 • Lichaamstemperatuur tot 38 graden  

Bij deze klachten is het niet noodzakelijk om een arts te raadplegen. Blijf thuis en zorg dat je geen andere mensen kunt besmetten. 

Zware klachten 

 • Koorts boven de 38 graden 
 • Kortademigheid 
 • Longontsteking

Bij deze klachten is het noodzakelijk om een arts te raadplegen. Bel de huisarts of de huisartsenpost. 

Maatregelen om verspreiding te voorkomen 

De belangrijkste maatregelen die je kan nemen om verspreiding van het Coronavirus te voorkomen: 

 • Was je handen regelmatig 
 • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog 
 • Gebruik papieren zakdoekjes 
 • Geen handen schudden 
 • Blijf thuis als je verkoudheidsklachten krijgt 

Klik hier voor meer informatie over het voorkomen van het Coronavirus.

Hulp op afstand 

Het is helaas niet voor iedereen zo makkelijk om alleen thuis te blijven. Ouderen en kwetsbare mensen hebben hulp nodig nu familie en vrienden niet meer op bezoek mogen komen. De zorg vraagt om creatieve oplossingen om zorg op afstand te leveren. Juist nu wordt pijnlijk duidelijk hoe belangrijk technologie in de zorg is. Zowel zorgprofessionals als mantelzorgers zoeken hulp bij vragen als ‘hoe zorg ik ervoor dat ouderen niet eenzaam worden?’. En hoe zorg ik dat mijn moeder haar medicatie op tijd in neemt nu ik niet meer langs kan komen?’ 

Er zijn gelukkig veel slimme oplossingen die bij deze vragen kunnen helpen. Wij hebben een paar hulpmiddelen op een rijtje gezet. Mocht je hier vragen over hebben aarzel niet om ons te bellen, wij helpen graag. 

Bron: RIVM

De Corona Thuisleefwijzer

Ons initiatief speciaal voor gemeenten en zorginstellingen.

Wij willen kwetsbare en geïsoleerde zorgvragers ondersteunen rondom thema’s als eenzaamheid en veiligheid in huis. We hebben een eerste opzet in ontwikkeling van een speciale Corona versie van ons Thuisleefwijzer platform.

Als we nu met elkaar samenwerken kan binnen een paar dagen een volwaardig platform worden geleverd met relevante content, beslisbomen specifiek ontwikkeld voor Corona, nuttige telefoonnummers, instructies over gebruik van hulpmiddelen en zorgtechnologie.

Zo kan de zorg (op afstand) gewoon doorgaan!

Er zijn al verschillende organisaties die mee doen met ons initiatief, helpt jouw organisatie ook mee? Samen maken we het verschil. 

Stuur ons een bericht voor meer informatie of om je interesse kenbaar te maken via: https://thuisleefgids.nl/contact/

Interviews
‘Hoe ga jij om met het Coronavirus?’

Heb je vragen over het coronavirus?

Neem dan contact op met het RIVM via 0800-1351.

Dit telefoonnummer is dagelijks bereikbaar van 8:00 tot 20:00 uur.

Deze producten kunnen je helpen bij zorg op afstand.

Personenalarmering

Alarmhorloges zijn speciaal ontworpen zodat er altijd binnen handbereik een alarmknop beschikbaar is waarmee om hulp geroepen kan worden, bij bijvoorbeeld een valpartij. Door het indrukken van de knop wordt er via een spraakverbinding contact gemaakt met jouw toegewezen contactpersoon zodat deze zo snel mogelijk adequaat kan reageren. 

Bekijk alle persoonsalarmering »

Schermoplossingen / beeldzorg

Via een slimme tablet speciaal ontwikkeld voor ouderen kun je makkelijk en laagdrempelig in contact komen met je familie en vrienden. Daarnaast kun je foto’s delen om herinneringen op te halen, en kun je iemand herinneren aan medicijnen innemen of lunchtijd.

Bekijk alle schermoplossingen »

Kalenderklokken

Via een kalenderklok kan de mantelzorger of een naaste afspraken en herinneringen op afstand invoeren en geeft de kalenderklok een melding wanneer het bv tijd is voor je medicatie of wanneer het tijd is om te lunchen. Maar zo zijn er ook digitale kalenderklokken waarmee je foto’s kunt insturen, fijn om zo met elkaar in contact te blijven. 

Bekijk alle kalenderklokken »

Medicijndozen

Medicijnalarmen en medicijndispensers zorgen dat op de juiste moment de juiste dosering medicijnen genomen wordt door middel van een signaal, wat bijvoorbeeld een piepje kan zijn dat blijft totdat de medicijnen gepakt zijn. Hierdoor wordt een dubbele dosis vermeden en kan ook het tijdstip van inname goed bepaald worden. Medicijndozen laten daarentegen in één oogopslag zien of de medicatie al ingenomen is.  

Bekijk alle medicijndozen »