Wanneer je last hebt van COPD dan is het belangrijk om je energie goed over de dag te verdelen. Je kunt dit doen door een goede dagplanning te maken en dit ook te bespreken met vrienden en familie. Zo kunnen zij hier ook rekening mee houden. Daarnaast zijn er handige hulpmiddelen die je kunnen ondersteunen en waarvoor je vaak een vergoeding kunt krijgen. In deze blog geven we je 5 tips bij COPD en zetten we de vergoedingen voor hulpmiddelen op een rij.
5 Tips bij COPD
- Wanneer je weinig energie en puf hebt kan het soms te veel zijn om iets leuks buiten de deur te gaan doen. Zoals een dagje uit. Kijk naar mogelijkheden om binnen iets te ondernemen zodat je minder lichamelijke inspanning hoeft te verrichten en daardoor meer kunt genieten van een activiteit. Denk eens aan een high tea thuis of een filmavond met popcorn.
- Door kortademigheid en benauwdheid door COPD kun je slechter slapen. Het kost dan wat meer tijd om ‘s ochtends op gang te komen. Het is fijn als hiervoor begrip is in je omgeving. Leg dit uit zodat vrienden en familie dit weten en plan afspraken niet te vroeg in zodat je de tijd hebt om aan jezelf te besteden en niet hoeft te haasten.
- Een belangrijke oorzaak voor COPD is roken. Vraag mensen om niet in je omgeving te roken en geef aan dat je hierdoor klachten krijgt. Vaak is er dan direct begrip.
- Benauwdheid kan verergeren wanneer producten zoals aftershave, parfum of haarlak worden gebruikt. Houd hier voor jezelf rekening mee en durf dit ook aan te geven in je omgeving.
- De belangrijkste tip is dat iedereen weleens hulp nodig heeft, schroom dan ook niet om zelf hulp te vragen. Je helpt zelf vast ook wel eens iemand en dit doe je ook graag.
Zekerheid hulpmiddelen bij COPD
Wanneer je COPD hebt kun je veel hebben aan hulpmiddelen. De meeste hulpmiddelen krijg je dan ook vergoed vanuit je zorgverzekeraar. Vooral wanneer deze vallen onder behandeling, verpleging, revalidatie of verzorging. Voor sommige hulpmiddelen geldt wel een eigen bijdrage, niet te verwarren met het eigen risico. Lees meer over vergoedingen op Thuisleefgids.
Wanneer je een hulpmiddel nodig hebt om langer zelfstandig thuis te kunnen blijven wonen of voor in huis of daarbuiten kun je mogelijk een vergoeding krijgen via je gemeente. Dit wordt dan vergoed vanuit de WMO. Dit verschilt echter per gemeente en de keuze is vaak beperkt. Vaak is er ook sprake van wachttijden waardoor het prettiger is om zelf een hulpmiddel aan te schaffen. Ook omdat je steeds vaker een eigen bijdrage WMO moet betalen. Voor meer informatie kunt je terecht bij het WMO-loket van uw gemeente en je kunt hier meer lezen over de WMO.