Braces en banden zijn online verkrijgbaar in tal van soorten, maten, types en uitvoeringen. Denk aan een kniebrace, schouderbrace, enkelbrace, polsbrace of zelfs een brace geschikt voor een tennisarm. Maar waar moet je op letten bij het online kopen van braces en banden? En wat is eigenlijk het verschil tussen een brace en een band? Thuisleefgids zet de adviezen en tips voor je op een rij!

Braces en banden bij blessures en pijnbestrijding

Een ongeluk zit in een klein hoekje! Helaas komen een blessure, overbelasting of verzwikking met regelmaat voor en kunnen deze, zoals bij een tennisarm, een erg vervelende invloed hebben op de dagelijkse bezigheden. Gelukkig zijn braces en banden beide zeer toegankelijke hulpmiddelen en kunnen deze in dergelijke situaties de juiste ondersteuning bieden, de pijn bestrijden of zelfs blessures voorkomen.

Wat is het verschil tussen braces en banden?

Het verschil tussen braces en banden is op het eerste oog misschien lastig te zien, maar tussen de twee hulpmiddelen zit wel degelijk verschil. Een band, ook wel bekend als een bandage, is vaak rekbaar, elastisch en ademend. Een brace is daarentegen een stuk steviger en harder en draag je ter ondersteuning van een bepaald gewricht, zoals bij een verzwikte enkel, knieblessure of tennisarm. De brace beperkt de bewegingsmogelijkheid waardoor het lastiger is om onnodige bewegingen te maken. Zo kan men geen erger of nieuw letsel oplopen en krijgt het gewricht voldoende ondersteuning en rust.

Wanneer kies je voor een brace?

Een brace schaf je aan wanneer je een gewricht ondersteuning wil bieden en deze stabiliteit, stevigheid of mechanische steun nodig heeft. Zo is een brace bijvoorbeeld aan te raden bij een verzwikte enkel of knieblessure, waarbij de drager last kan hebben van een gebrek aan stabiliteit. De brace zorgt er dan voor dat onnodige bewegingen aan het gewricht lastiger zijn en overbelasting daarmee voorkomen wordt.

Wanneer kies je voor banden?

Een bandage geeft lichtere ondersteuning en biedt, in tegenstelling tot de brace, geen mechanische steun. Het is rekbaar, elastisch en oefent druk uit op de huid en beschermt deze. De spieren en pezen worden warm gehouden waardoor er een goede doorbloeding plaatsvindt. Een bandage zou dus bijvoorbeeld geschikt zijn bij reuma of ontstekingen in de knie of enkel.

Waarop letten bij het kopen van braces en banden?

Baleinen en scharnieren als extra ondersteuning

Indien je extra ondersteuning nodig hebt in je brace, kun je kiezen voor een brace met baleinen of scharnieren. Een balein is een extra stuk ondersteuning in de brace dat gemaakt is van soepel plastic of flexibel materiaal. De baleinen, zoals vaak toegepast in een rugbrace, kniebrace en enkelbrace, zijn niet bedoeld om het gewricht volledig vast te leggen, maar bieden wel extra ondersteuning. Doordat het materiaal flexibel is, kan het lichtelijk meebewegen en blijft vrij bewegen mogelijk. Een scharnier daarentegen maakt vrij bewegen een stuk lastiger en zorgt ervoor dat onnatuurlijke bewegingen voorkomen worden. Een scharnier, zoals vooral toegepast in kniebraces, zorgen ervoor dat beweging mogelijk is in slechts één richting.

Het juiste materiaal van een brace of band

Braces en banden kunnen van verschillende materialen, of combinatie van materialen, gemaakt zijn die elk invloed hebben op de kwaliteit van het product. Zo maken zowel rubber als elastaan een brace of band elastisch, maar is rubber een relatief goedkoper materiaal. Daarentegen houdt rubber wel beter warmte vast, wat bij bijvoorbeeld ontstekingen of reuma gunstig kan zijn. Elastaan is vaak een stuk elastischer dan rubber, wat invloed heeft op de rekbaarheid van het product. Om ervoor te zorgen dat de brace of band zo comfortabel mogelijk zit, is het goed om te letten op het materiaal van het product en de afwerking van bijvoorbeeld de randen. Het kan erg onprettig aanvoelen als een brace of band te los zit, knelt, schuurt of afzakt.

Jouw brace of band in de juiste maat

Braces en banden online kopen tips advies

Braces en banden moeten écht goede ondersteuning bieden en goed passen. Als de maat niet juist is, biedt de brace of band onvoldoende ondersteuning en heeft deze helaas geen functie. Om er zeker van te zijn dat de brace of band goed past en aansluit, kun je kiezen voor een brace of band die verstelbaar of universeel is. Daarnaast is het ook van groot belang dat de brace of band voldoende ondersteuning blijft bieden en dus van goede kwaliteit is. Het is vanzelfsprekend dat ook banden en braces uiteindelijk slijten, maar je wilt uiteraard niet dat het door de korte levensduur niet meer de ondersteuning biedt die je nodig hebt.

Dit artikel is met zorg geschreven door Thuisleefgids

Bij Thuisleefgids bieden wij mensen met een zorgvraag, mantelzorgers en professionals een zo optimaal en onbezorgd mogelijk leven. Door het bevorderen van kennis, zelfmanagement en persoonsgerichte zorg kunnen mensen met een zorgvraag langer zelfstandig, veilig en plezierig thuis blijven wonen. We gidsen mensen door het oerwoud van de zorg en optimaliseren de zorgketen. Thuisleefgids.nl biedt je online een ruim en onafhankelijk aanbod van braces en banden.