Hulpmiddelen bij ADHD

Om rust op school of op het werk te creëren zijn er concentratieschermen te verkrijgen die op een tafel of bureau geplaatst kunnen worden. Voor volwassen is er een grote variëteit aan producten beschikbaar om te plannen, van een planbord tot aan horloges met alarm voor afspraken of medicijngebruik. Kinderen met ADHD houden, langer dan andere kinderen, de behoefte om op iets te kauwen. Speciaal voor hen zijn er bijtsieraden ontwikkeld. Voor kinderen die moeite hebben met stilzitten is er een wiebelkussen, wat door een klein trilmechanisme een rustgevend effect heeft.

Veel voorkomende vragen en problemen

Hyperactiviteit en impulsiviteit zijn belangrijke symptomen bij ADHD. Dit leidt in het dagelijks leven tot (gedrags)problemen op school, tijdens werk of in de sociale omgang. Voor kinderen is het moeilijk om op school aandacht bij het onderwijs te houden, zij worden vaak als ‘lastig’ ervaren in een klas. Naast minder goede schoolprestaties bestaat het risico dat kinderen worden buitengesloten. Deze problemen gelden ook voor volwassenen, maar in mindere mate omdat zij in de loop van het leven leren om te gaan met deze symptomen.

Handige links

ADHD Centraal
Veel handige informatie op ADHD Centraal.

Hersenstichting
De officiële pagina van de hersenstichting.

Hoeveel Nederlanders hebben ADHD?

Op de site van de hersenstichting is de lezen dat ADHD drie à vier keer vaker bij jongens voorkomt dan bij meisjes. Rond 3% van de kinderen in Nederland heeft er last van. Bij een grote groep kinderen zijn wel symptomen van ADHD maar te weinig of niet zo heftig om de diagnose te stellen. Ongeveer 1/3 van de kinderen die ADHD heeft houdt als volwassenen dezelfde klachten.

Meer informatie

Lees onze blogs en nieuwberichten om meer informatie, tips en adviezen te krijgen over producten en diensten bij ADHD.

Zoek op hulpmiddelen per aandoening

Per aandoening hebben wij een handige overzichtspagina gemaakt. Op deze pagina's vind je alle informatie die je nodig hebt en de hulpmiddelen die worden aangeraden.