Diabetes Diabetes

Alles over Slechthorend

Als er sprake is van gehoorverlies spreekt met van slechthorend zijn. Hierin zijn verschillende categorieën, uitgedrukt in hoeveelheid decibel.

Keuze van Thuisleefgids

Ontdek welke hulpmiddelen worden aangeraden bij een bepaalde aandoening.

Meer informatie over slechthorend

Lees onze blogs en nieuwberichten om meer informatie, tips en adviezen te krijgen over producten en diensten.

Braces en banden online kopen tips advies

Braces en banden kopen? Alle tips en adviezen op een rij!

Braces en banden zijn online verkrijgbaar in tal van soorten, maten, types en uitvoeringen. Denk aan een kniebrace, schouderbrace, enkelbrace, …

innovatie somnox slaaprobot

Innovatie van de week #4: Somnox Slaaprobot

De zorg innoveren is een van de kernelementen van de visie van Thuisleefgids.nl. Wij dragen er graag aan bij om …

Hulpmiddelen bij slechthorend

Voor mensen die minder gaan horen zijn verschillende hulpmiddelen beschikbaar. Zo is het mogelijk om op deurbel of telefoon een versterker te zetten. Ook een flits gekoppeld aan de deurbel kan een goed hulpmiddel zijn. Om het geluid van de tv of radio te kunnen blijven horen zijn er verschillende soorten koptelefoons beschikbaar. Om op tijd te kunnen opstaan zijn er wekkers beschikbaar met een trilfunctie. Uiteraard zijn er verschillende soorten hoortoestellen te verkrijgen via een arts of gespecialiseerde winkels.

Hoeveel Nederlanders hebben gehoorproblemen?

Op de site van de Hoorstichting is te lezen dat 1 op de 10 Nederlanders slechthorend is. Deze inschatting is gemaakt door de Raad voor Gezondheidsonderzoek (RGO) in 2003. Aannemelijk is dat het aantal hoger ligt. Het aantal ouderen in Nederland neemt toe waarmee ook het aantal mensen die last heeft van ouderdomsslechthorendheid toeneemt. Circa 10.000 tot 13.000 mensen in Nederland zijn zeer slechthorend of doof.

Belangrijke aandachtspunten bij gehoorproblemen

Toenemende slechthorendheid op oudere leeftijd leidt tot ongemakken. De telefoon of de deurbel wordt niet meer gehoord. Door omgevingsgeluid wordt het lastiger een gesprek te volgen. Soms is het lastig om te bepalen waar een geluid vandaan komt, dit is vervelend maar kan ook gevaarlijk worden. Een risico bij slechthorendheid is dat mensen minder sociale contacten krijgen en minder de deur uit gaan omdat ze bijvoorbeeld in het theater de voorstelling niet meer kunnen volgen.

Veel voorkomende vragen en problemen bij gehoorproblemen

Het slechter gaan horen bij ouderen sluipt er meestal langzaam in. Het gehoor wordt langzaam minder, dit begint op te vallen als een gesprek voeren in een groot gezelschap lastiger wordt. Omdat veel ouderen denken dat het minder worden van het gehoor erbij hoort zoeken ze lang niet altijd hulp. Dit is jammer want er kan het meest resultaat uit een behandeling komen als deze tijdig wordt ingezet.