reuma en artrose reuma en artrose

Alles over Reuma en Artrose

Reuma is eigenlijk geen specifieke ziekte maar een verzamelnaam. Veel aandoeningen aan spieren, gewrichten en pezen vallen onder deze noemer. Over artrose wordt gesproken als er sprake is van slijtage aan gewrichten. Het veerkrachtige weefsel van het gewricht, het zogenaamde kraakbeen, slijt waardoor de dikte en kwaliteit afneemt. De boteinden kunnen hierdoor minder makkelijk bewegen wat pijn en bewegingsbeperking met zich meebrengt.

Keuze van Thuisleefgids

Ontdek welke hulpmiddelen worden aangeraden bij een bepaalde aandoening.

Meer informatie over Reuma en Artrose

Lees onze blogs en nieuwberichten om meer informatie, tips en adviezen te krijgen over producten en diensten.

Prettig Vervoer

Er lekker een dagje of avondje op uit. Daar heb je meestal vervoer voor nodig. Het is fijn om naar …

reuma en artrose

Leven met reuma en vaak moe, een paar tips!

Wanneer je last hebt van reuma is het belangrijk om extra goed naar je lichaam te luisteren. Je wil je …

Hulpmiddelen bij reuma en artrose

Voor in huis en voor buitenshuis is er een fors aantal hulpmiddelen voorhanden. Voor de dagelijkse verzorging kan gedacht worden aan een aankleedstok voor bijvoorbeeld een jas of sok. In de badkamer kan gebruik gemaakt worden van anti-slip materiaal, een douchestoel of beugels bij douche en toilet. Een wasborstel met extra lange steel kan prettig zijn bij het douchen, een veger of grijper met lange steel helpt in bijvoorbeeld de tuin. Voor in de keuken en voor bij het eten zijn er verschillende soorten aangepast bestek te verkrijgen. Mocht lopen lastiger worden dan kan gedacht worden aan een wandelstok, rollator of scootmobiel. Bij traplopen kan een traplift uitkomst bieden. Aanpassingen aan de auto zijn ook mogelijk om zo lang mogelijk, zelfstandig, mobiel te blijven.

Belangrijke aandachtspunten bij reuma en artrose

De pijn en bewegingsbeperkingen hebben invloed op het dagelijks leven zoals persoonlijke verzorging en klussen in en om het huis. Gelukkig zijn er veel verschillende hulpmiddelen die hierbij kunnen ondersteunen. Ook vermoeidheid treedt vaak op bij reuma. Belangrijk is om de energie die er is te verdelen tussen werk, bezigheden in huis, sport, sociale activiteiten e.d. Alles doen op een dag dat de klachten minder zijn heeft veelal een negatief effect op de dag erna.

Veel voorkomende vragen en problemen bij reuma en artrose

Hoe meer klachten er zijn bij reuma of artrose, hoe meer beperkingen er zijn in het dagelijkse leven. Bij reuma kunnen de klachten erg wisselend zijn. Dit kan een gevoel van onmacht geven omdat de ene dag pijn en ontstekingen veel belemmering opleveren in het dagelijkse leven. De volgende dag kan het zijn dat alles opeens wel weer lukt.

Hierdoor komen problemen of ongemakken ook op sommige momenten sterker naar voren waardoor een hulpmiddel soms tijdelijk of alleen in sommige periodes nodig blijkt te zijn.

Hoeveel Nederlanders hebben reuma of artrose?

In Nederland komt reuma, in alle vormen, voor bij bijna 2 miljoen mensen. Artrose, een van de reuma-vormen, komt relatief veel voor, met name bij ouderen: één op de tien mensen heeft hier in meer of mindere mate last van. Zowel reuma als artrose zijn helaas niet te genezen maar er zijn wel goede behandelingen en pijnbestrijdingsmiddelen.

Handige links

Reumafonds
Het Reumafonds geeft informatie aan 2 miljoen Nederlanders met een vorm van reuma.

Gezondheidsplein
Handige website met veel informatie over Reuma en Artrose.