Alles over MS

MS wordt vaak een spierziekte genoemd. Dit is echter niet het geval. Multiple sclerose (MS) is een ziekte die de zenuwen rondom de hersenen raakt. Hierbij worden de beschermlagen en isolatielagen rondom de zenuwen in de hersenen en het ruggenmerg alsook de oogzenuwen (het centrale zenuwstelsel) beschadigd. Dit leidt tot problemen met voelen, lopen en vaak ook met zien. De oorzaak van MS is nog steeds onbekend ondanks veel onderzoek. Wel is bekend dat de stof myeline een belangrijke invloed heeft bij MS. Dit vormt feitelijk de isolatielaag rondom de zenuwen in het centraal zenuwstelsel en hierdoor worden prikkels aan zenuwen snel en efficiënt doorgeven.

Bij de ziekte Multiple Sclerose heeft het immuunsysteem een extreem sterke reactie op de myeline. Hierdoor wordt deze zelfs afgebroken met als gevolg dat de zenuwen de prikkels niet goed meer kunnen doorgeven wat klachten veroorzaakt. MS is niet erfelijk maar er zijn wel genen (stukjes DNA) die betrokken zijn bij het ontstaan van de ziekte.

Keuze van Thuisleefgids

Ontdek welke hulpmiddelen worden aangeraden bij een bepaalde aandoening.

Meer informatie over MS

Lees onze blogs en nieuwberichten om meer informatie, tips en adviezen te krijgen over producten, diensten en hulpmiddelen bij MS.

Veel Voorkomende Verschijnselen bij MS

Veel Voorkomende Verschijnselen bij MS

Multiple Sclerose, kortweg MS, is een aandoening aan het centrale zenuwstelsel. Ondanks dat men dat vaak denkt, is MS geen …

Hoe ga je om met MS als mantelzorger?

Omgaan met MS als mantelzorger

Multiple Sclerose (MS) is een zeer ingrijpende ziekte, zowel voor de persoon met de aandoening als voor zijn of haar …

Hulpmiddelen bij MS

Bij de ziekte MS krijgt men vroeg of laat te maken met de behoefte aan hulpmiddelen. Dit omdat de spierfuncties afnemen en handelingen hierdoor moeilijk worden. Dit kan op verschillende activiteiten het geval zijn, dan is het prettig om te weten dat er producten zijn die kunnen helpen. Bijvoorbeeld bij het zelfstandig naar het toilet gaan of bij het zelfstandig blijven koken. Het is voor veel mensen lastig om de stap te zetten naar hulpmiddelen, vooral omdat men daarna vaak niet meer terug kan. Toch kan een hulpmiddel bij MS veel ondersteuning bieden. Er zijn veel verschillende producten op het gebied van zelfzorg, alarmeren, domotica om automatische de gordijnen te openen en te sluiten.

Hoeveel Nederlanders hebben Multiple sclerose?

Volgens cijfers op de website van de hersenstichting hebben in Nederland ongeveer 1 op de 1000 inwoners te maken met MS. In totaal hebben in Nederland dus ongeveer 17.000 mensen MS. De ziekte komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Bij het grootste deel van de patiënten met MS beginnen de klachten tussen het 15e en 50e levensjaar.

Belangrijke aandachtspunten bij Multiple sclerose

De klachten die ontstaan door MS zijn vaak zeer divers en kunnen leiden tot problemen bij de zelfzorg en de mobiliteit. Dit heeft dikwijls effecten op de arbeid en vrijetijdsbesteding. Het verloop van de ziekte is per persoon verschillend en vrijwel nooit dodelijk. Wel leidt het vaak tot in invaliditeit.

Veel voorkomende vragen en problemen bij Multiple sclerose

Omdat de symptomen van MS heel verschillend zijn, komen er veel verschillende vragen en problemen voor. Het hangt er hierbij vanaf waar de beschadiging optreedt, dit bepaalt welke functies verstoord worden. Veel voorkomende verschijnselen zijn slecht zien, tintelingen en ook krachtsverlies. Evenwichtsstoornissen en problemen met plassen en stoelgang worden veel genoemd. Ook lichte stoornissen van het geheugen en het denken. Vooral extreme moeheid is een veel voorkomende klacht.

Kenmerkend is dat bij MS de klachten in fasen komen omdat de verschijnselen met aanvallen komen. Dit komt omdat de beschadiging in een bepaald tempo ontstaat. De aanvallen worden ‘relapses’ of ‘schubs’ genoemd en de herstelfase de ‘remitting phase’.