Alles over MS

MS wordt vaak een spierziekte genoemd. Dit is echter niet het geval. Multiple sclerose (MS) is een ziekte die de zenuwen rondom de hersenen raakt. Hierbij worden de beschermlagen en isolatielagen rondom de zenuwen in de hersenen en het ruggenmerg alsook de oogzenuwen (het centrale zenuwstelsel) beschadigd. Dit leidt tot problemen met voelen, lopen en vaak ook met zien. De oorzaak van MS is nog steeds onbekend ondanks veel onderzoek. Wel is bekend dat de stof myeline een belangrijke invloed heeft bij MS. Dit vormt feitelijk de isolatielaag rondom de zenuwen in het centraal zenuwstelsel en hierdoor worden prikkels aan zenuwen snel en efficiënt doorgeven.

Bij de ziekte Multiple Sclerose heeft het immuunsysteem een extreem sterke reactie op de myeline. Hierdoor wordt deze zelfs afgebroken met als gevolg dat de zenuwen de prikkels niet goed meer kunnen doorgeven wat klachten veroorzaakt. MS is niet erfelijk maar er zijn wel genen (stukjes DNA) die betrokken zijn bij het ontstaan van de ziekte.

Keuze van Thuisleefgids

Ontdek welke hulpmiddelen worden aangeraden bij een bepaalde aandoening.

Meer informatie over MS

Lees onze blogs en nieuwberichten om meer informatie, tips en adviezen te krijgen over producten, diensten en hulpmiddelen bij MS.

Veel Voorkomende Verschijnselen bij MS

Veel Voorkomende Verschijnselen bij MS

Multiple Sclerose, kortweg MS, is een aandoening aan het centrale zenuwstelsel. Ondanks dat men dat vaak denkt, is MS geen …

Hoe ga je om met MS als mantelzorger?

Omgaan met MS als mantelzorger

Multiple Sclerose (MS) is een zeer ingrijpende ziekte, zowel voor de persoon met de aandoening als voor zijn of haar …