Alles over Mobiliteitsbeperking

Over een mobiliteitsbeperking wordt gesproken als er een sprake is van een beperking in beweging. Denk hierbij bijvoorbeeld aan (trap) lopen, tillen of bukken. Van bewegingsbeperking wordt gesproken als een onderdeel van het gewrichtenstelsel, om zeer diverse redenen, niet de beweging kan uitvoeren waarvoor dit gewricht is bedoeld.

Keuze van Thuisleefgids

Ontdek welke hulpmiddelen worden aangeraden bij een bepaalde aandoening.

Meer informatie over mobiliteits- of bewegingsbeperking

Lees onze blogs en nieuwberichten om meer informatie, tips en adviezen te krijgen over producten en diensten.

Vijf veelvoorkomende typen wandelstokken

Vijf veelvoorkomende typen wandelstokken

Er bestaan verscheidene typen wandelstokken. De houten wandelstok met een rondhaak handvat is de bekendste, maar er zijn bijvoorbeeld ook …

Wandelstok kopen, waar let je op?

Wandelstok kopen: Waar let je op?

Tegenwoordig is het gebruiken van een wandelstok meer noodzaak dan een modetrend. Dat zegt gelukkig niet dat wandelstokken nu hun …

Hulpmiddelen bij mobiliteits- of bewegingsbeperkingen

Voor in huis is een groot aantal hulpmiddelen beschikbaar om mobiliteit te ondersteunen. Zo zijn er diverse beugels die kunnen helpen bij het opstaan, een hulppaal bij het bed of grijpbeugels naast het toilet. Is staan lastig, dan kan een goede douchestoel of keukenkruk een uitkomst zijn. Er is aangepast bestek verkrijgbaar om koken of eten makkelijker te maken. Voor het aantrekken van (steun)kousen is een speciale hulpstok of een glijzak beschikbaar.

Hoeveel Nederlanders hebben een mobiliteits- of bewegingsbeperking?

Een mobiliteitsbeperking komt veelal voor bij ouderen. Bij mensen boven de 75 jaar heeft ongeveer 40% last van een beperking.

Ontstaan mobiliteits- of bewegingsbeperking

Een mobiliteitsbeperking komt veelal voor bij ouderen. Bij mensen boven de 75 jaar heeft ongeveer 40% last van een beperking. Een beperking kan ontstaan door aandoeningen zoals artrose, reuma, rugklachten, astma of een beroerte. Ook aangeboren aandoeningen of ziektebeelden kunnen leiden tot mobiliteits- of bewegingsbeperking.

Waar kun je nog meer aan denken?

Voor in huis zijn een groot aantal hulpmiddelen beschikbaar om de mobiliteit te ondersteunen. Zo zijn er allerlei beugels die kunnen helpen bij het opstaan, zoals grijpbeugels naast het toilet. Is staan lastig, dan kan een goede douchestoel of keukenkruk een uitkomst zijn. Er is aangepast bestek verkrijgbaar om koken of eten makkelijker te maken.

Om het risico van botbreuken bij vallen te beperken kan gebruikt gemaakt worden van speciale heupbeschermers.

Veel voorkomende vragen en problemen bij mobiliteits- of bewegingsbeperking

Voor mensen met een mobiliteitsbeperking kan het lastig zijn om zich zelfstandig te verplaatsen of om in huis een aantal taken (nog) zelfstandig te kunnen uitvoeren. Ook bestaat het risico van vereenzaming als het moeilijk wordt om naar buiten te gaan en deel te nemen aan sociale activiteiten.

Op mensen die op leeftijd komen neemt het risico op vallen toe, na een val kan de mobiliteit van mensen afnemen. Het is dus belangrijk om na te denken over het voorkomen van vallen.

Lees hier meer over vallen voorkomen.

Ook is het heel belangrijk om het juiste loophulpmiddel te kiezen. Heb je onze loophulpmiddelen pagina al gezien die je kan helpen met het maken van de juiste keuze?

Handige links

BOSK
Vereniging van mensen met een lichamelijke handicap.

Iederin
Netwerk voor mensen met een beperking of chronische ziekte.

Osteoporose vereniging
De Osteoporose (patiënten)Vereniging behartigt de belangen van mensen met osteoporose.