Alles over Incontinentie en stoma

Over de aandoening incontinentie wordt gesproken als er sprake is van ongewild urine- of ontlastingsverlies. Incontinentie kan zich voordoen bij inspanning, dan spreekt men over stress-incontinentie. Als er incontinentie optreedt bij aandrang spreekt men van urge-incontinentie.

De behandeling en genezing van incontinentie hangt af van de oorzaak en van de fitheid en gezondheid van de persoon met incontinentie. Leeftijd en leefgewoonten hebben hier een belangrijke invloed op. De behandeling kan variëren van verandering van leefgewoonten en het doen van specifieke oefeningen maar kan ook een operatie of behandeling met medicijnen inhouden. Kijk voor meer informatie op de website van de Continentie Stichting Nederland.

Keuze van Thuisleefgids

Ontdek welke hulpmiddelen worden aangeraden bij een bepaalde aandoening.

Meer informatie over Incontinentie

Lees onze blogs en nieuwberichten om meer informatie, tips en adviezen te krijgen.

Incontinentie

Welke beschermingsproducten voor het matras werken het handigst bij incontinentie?

Incontinentie komt voor bij zowel jong als oud. Vaak voelen mensen die last hebben van incontinentie zich oncomfortabel en onzeker, …

Zeker blijven voelen met incontinentie

Incontinent? Enkele handreikingen om je zeker te blijven voelen. In deze blog staan we kort stil bij incontinentie en enkele …

Hulpmiddelen bij incontinentie

Voor bedplassen van kinderen kan het gebruik maken van een plaswekker een goed hulpmiddel zijn. Ook zijn er plasbroekjes met sensor op de markt die bij een paar druppels urine een signaal afgeven waardoor het kind leert een volle blaas te herkennen. Voor ouderen zijn er andere hulpmiddelen in omgang, zoals wasbaar incontinentie ondergoed of stoelbeschermers.

Waar is het voor?

Incontinentiematerialen zijn ervoor gemaakt om ontlasting en urine te absorberen en op te vangen zodat de huid niet beschadigd wordt, het niet op de kleding komt en er geen geur achter blijft. Hierdoor kunnen mensen met de aandoening incontinentie vrijer bewegen.
Een stoma is gemaakt om de urine en/of ontlasting op te vangen. Een opvangzak is bedoeld om een stoma leeg te halen en met handspoelsets kan de darm dermate schoongemaakt worden dat er 24 tot 48 uur geen opvangzak nodig is. De stomabevestigingsmaterialen zijn ervoor bedoeld om het lekken van de stoma tegen te gaan en het comfort te verhogen.

Hoe werkt het?

Incontinentiematerialen kunnen vocht absorberen, waardoor de urine en ontlasting wordt opgenomen in de materialen. De materialen zijn in veel soorten en maten te verkrijgen en werken over het algemeen op dezelfde manier. De uitvoering van de incontinentiematerialen hangen af van hoe groot de ontlasting is, of het slechts urine of ook ontlasting betreft en wanneer de incontinentie het ergst is.
Stomamaterialen zijn er in verschillende vormen en ze werken afhankelijk van wat u gebruikt. Zo zijn er stomabevestigingsmaterialen die u op de stoma kunt plakken waardoor de stoma niet gaat lekken. Ook zijn er bijvoorbeeld handspoelsets die water op lichaamstemperatuur door de maag pompen en zo deze reinigen. De ontlasting wordt dan opgevangen met bijvoorbeeld een stoma. Verder zijn er verschillende opvangzakken die urine en ontlasting uit de stoma kunnen pompen. Deze worden aangesloten op de huidplak die om de stoma zit en bevatten een speciale afsluiting zodat er niets kan teruglopen de stoma in.

Hoeveel Nederlanders hebben incontinentie?

De aandoeningen incontinentie komt voornamelijk voor bij oudere mensen. Bij vrouwen ligt dit percentage rond 25%, bij mannen rond 10%. Van de kinderen boven de zes jaar plast nog 10% in bed, ook dan wordt er gesproken over incontinentie.

Belangrijke aandachtspunten bij incontinentie

Het is belangrijk bij incontinentie om, ook als het maar weinig is, naar een arts te gaan. Hoe eerder, hoe beter de arts kan helpen. Soms is continentie een gevolg van een andere ziekte. Welke reden het ook heeft er is vaak een goede oplossing voor. Het aanpassen van gewoontes in het dagelijks leven kan soms helpen, soms zijn oefeningen of medicijnen nodig. In het uiterste geval wordt gekozen voor een operatie.

Handige hulpmiddelen bij incontinentie

De hulpmiddelen die bij incontinentie beschikbaar zijn, zijn te verdelen in een paar productgroepen. Zo is er incontinentie-materiaal voor dagelijks gebruik zoals broekjes voor volwassenen, verbanden of onderleggers. Vergoeding van deze producten is vaak mogelijk via de zorgverzekering.

Verschonen vanwege incontinentie vinden mensen vaak erg vervelend. Er wordt daarom altijd naar gestreefd iemand weer continent laten zijn. Incontinentiemateriaal wordt dan ook alleen ingezet wanneer er geen andere oplossing is.

Tevens zijn er urologische hulpmiddelen die kunnen helpen bij het afvoeren van urine als plassen moeilijk is of niet meer gaat. Denk hierbij aan katheters (eenmalig of blijvend), opvangzakken en materiaal om te fixeren.

Veel voorkomende vragen en problemen bij incontinentie

Incontinentie brengt vaak onzekerheid met zich mee. Mensen durven het huis niet meer uit omdat ze denken dat ze ruiken. Voorkomen moet worden dat mensen in een sociaal isolement terecht komen.

Naast medische zorg is er incontinentiemateriaal te verkrijgen wat mensen in het dagelijks leven bescherming biedt (zie hulpmiddelen bij incontinentie).

Sommige mensen met urine-incontinentie moeten dagelijks katheteriseren. Wat is hiervoor de beste aanpak? Kan dit ook buitenshuis? Ook dit geeft onzekerheid in het dagelijks leven. Een gespecialiseerde incontinentieverpleegkundige kan hierover adviseren.

Kinderen durven niet bij vriendjes of familie te logeren uit angst dat het mis gaat. Zijn hier oplossingen voor? Ook hiervoor zijn producten ontwikkeld (zie hulpmiddelen bij incontinentie).

Handige links

Continentie Stichting Nederland
De Stichting stelt zich tot doel objectieve informatie te verschaffen via de website en anderszins aan patiënten en hun omgeving; met als thema: Incontinentie: Er is iets aan te doen!

Gezondheidsplein
Informatie over aandoeningen, symptomen en meer. Alles over gezondheid binnen handbereik.