Alles over Hart- en vaatziekten

Er zijn veel verschillende aandoeningen die te maken hebben met het hart of de bloedvaten, de zogenaamde hart- en vaatziekten. Enkele voorbeelden zijn een hartinfarct, hartritmestoornissen of een beroerte. Soms zijn signalen bij een hart- of vaatziekte heel duidelijk, bijv. blijvende pijn op de borst, maar vaak zijn de klachten vaag en niet herkenbaar. Ook is er verschil bij mannen en vrouwen. Een hart- of vaatziekte treedt vaak heel plotseling op en kan zorgen voor schade aan het hart of de hersenen de niet meer te herstellen is. Het is dan ook belangrijk om iets te weten over deze signalen. Omdat er veel verschillende ziektebeelden zijn gaat het te ver deze allemaal te beschrijven.

Keuze van Thuisleefgids

Ontdek welke hulpmiddelen worden aangeraden bij een bepaalde aandoening.

Meer informatie over Hart- en vaatziekte

Lees onze blogs en nieuwberichten om meer informatie, tips en adviezen te krijgen.

Veilig, prettig en zelfstandig thuis in coronatijd.

Door de huidige maatregelen vanwege het coronavirus brengen we nu meer tijd thuis door en dat is even wennen. Een …

Bed uitgelicht

Tips tegen de winterdip: goede nachtrust!

Met de wintertijd in de klok gaan we nu officieel de wintermaanden in met kortere, donkerdere en koudere dagen. Doordat …

Hulpmiddelen bij hart- en vaatziekte

Er is een grote diversiteit aan hulpmiddelen of woningaanpassingen beschikbaar om te ondersteunen als er problemen ontstaan als gevolg van een hart- of vaatziekte. Bij het afnemen van de conditie kan gedacht worden aan bijvoorbeeld een rollator, douchestoel, keukenkruk of traplift. Ook zijn er voedingondersteunende middelen en diverse alarmeringssystemen voor een prettig zekerheidsgevoel.

Hoeveel Nederlanders hebben een hart- of vaatziekte?

In Nederland zijn er ongeveer 1,4 miljoen mensen die een hart- of vaatziekte hebben zegt het cijfer op de website van de hartstichting. Per dag worden er ruim 700 mensen in het ziekenhuis opgenomen in verband met een hart- of vaatziekte en sterven er helaas ongeveer 100 mensen aan een van de aandoeningen. Hart- en vaatziekten komen voor bij mensen in alle leeftijden.

Belangrijke aandachtspunten bij hart- en vaatziekten

Erfelijke aanleg, leeftijd en geslacht spelen allemaal mee bij de risico’s op hart- en vaatziekte. In het dagelijks leven is een aantal zaken die het risico op hart- en vaatziekte kunnen verkleinen. Denk hierbij aan goede voeding (cholesterol), voldoende bewegen, leren omgaan met stress en niet roken.

Advies bij hart- en vaatziekte

Er wordt vaak geadviseerd om zoveel mogelijk te kijken naar wat er nog wel kan en te bekijken wat er gedaan kan worden om het leven zo prettig mogelijk te houden.

Veel voorkomende vragen en problemen bij hart- en vaatziekten

De vragen en problemen bij hart- en vaatziekte zijn heel divers en afhankelijk van het betreffende ziektebeeld. Mensen die last hebben van etalagebenen (vernauwing van bloedvaten in de benen) zoeken naar een oplossing om rust te vinden in de benen. Iemand met een zwaar infarct wordt geconfronteerd met vragen over dagelijks functioneren.

Handige links

Gezondheidsplein
Veel Informatie over aandoeningen, symptomen en meer. Alles over gezondheid binnen handbereik.

Hartstichting
De Hartstichting strijdt tegen hart- en vaatziekten.