Lees over ADHD op Thuisleefgids. Lees over ADHD op Thuisleefgids.

Alles over Dyslexie

Mensen met dyslexie, ook wel woordblindheid genoemd, hebben moeite met het in zich opnemen van nieuwe informatie zoals klanken, woorden en teksten. Lezen, schrijven en spellen gaat langzaam. Dyslexie is meestal aangeboren. Soms ontstaat het door een beschadiging in de hersenen door bijvoorbeeld een ongeluk, beroerte of een infectie. Er wordt dan gesproken over ‘verworven dyslexie’.

Keuze van Thuisleefgids

Ontdek welke hulpmiddelen worden aangeraden bij een bepaalde aandoening.

Meer informatie

Lees onze blogs en nieuwberichten om meer informatie, tips en adviezen te krijgen over producten en diensten bij Dyslexie.

Hulpmiddelen

Er zijn verschillende hulpmiddelen die mensen met dyslexie kunnen helpen bij het verwerken van teksten. Denk aan speciale software op de computer die de tekst kan omzetten in spraak. Om teksten op papier meer leesbaar te maken kan gebruik gemaakt worden van een leesliniaal. Deze liniaal vergroot de regel die wordt gelezen en schermt de andere regels af, wat helpt bij de concentratie. Er is zelf een speciale bril genaamd de Xlens waarmee leesproblemen kunnen verdwijnen. Ook zijn er apps en software om lezen, spellen en tekstverwerken gemakkelijker te maken.

Hoeveel Nederlanders hebben dyslexie?

Dyslexie is erfelijk. Kinderen met dyslexie blijven, ondanks inzet en ijver, wat betreft schoolprestaties vaak achter bij het niveau. Dit kan grote negatieve gevolgen hebben voor de persoonlijke en maatschappelijke ontwikkeling. Volwassenen met dyslexie kunnen hier op hun werk veel last van hebben. Lezen en/of schrijven van teksten kost hen vaak veel meer energie en tijd dan anderen.

Volgens cijfers op de website van Dyslexieweb hebben ongeveer 5 tot 7% van de mensen in Nederland te maken met dyslexie. Deze aandoening komt bij jongens drie keer zoveel voor dan bij meisjes.

Belangrijke aandachtspunten

Dyslexie is een leerstoornis die zich kenmerkt door hardnekkige problemen met lezen, spellen of met beide. De teken-klankkoppeling bij het lezen en de klank- tekenkoppeling bij het schrijven, verloopt zeer moeizaam. Het probleem is hardnekkig en blijft bestaan, ondanks extra hulp. De ernst van de dyslexie is mede afhankelijk van de omgevingsfactoren. Dus: remediërende en compenserende software heeft een positieve invloed op de prestaties van de leerling.

Veel voorkomende vragen en problemen

Bij dyslexie is lezen en schrijven lastig. Mensen met dyslexie hebben daarom meer tijd nodig om te lezen of te schrijven. Om dit voor anderen te verbergen zal soms geprobeerd worden lezen en schrijven te vermijden. Ook hebben mensen vaak meer moeite met plannen en organiseren.

Handige links

Stichting Dyslexie Nederland
De officiele pagina van de stichting Dyslexie Nederland met veel praktische informatie.

Dyslexie web
Veel handige informatie over dyslexie en waar je aandacht voor kunt hebben.