Alles over Dwarslaesie

Bij een dwarslaesie is er sprake van beschadiging van het ruggenmerg ontstaan door bijvoorbeeld een bloeding, ongeval of ontsteking. De zenuwen die door het ruggenmerg lopen ontvangen prikkels uit de hersenen die worden omgezet in beweging en gevoel. Bij een dwarslaesie kunnen deze prikkels niet meer worden doorgegeven waardoor, volledige of gedeeltelijke, verlamming ontstaat vanaf de plek van de beschadiging. Er wordt onderscheid gemaakt tussen een complete en een incomplete dwarslaesie. Als zenuwen van het ruggenmerg geheel beschadigd zijn is de dwarslaesie compleet en is bewegen en voelen vanaf het punt van beschadiging niet meer mogelijk. Als de zenuwen voor een deel beschadigd zijn is de dwarslaesie incompleet en is er nog beweging of gevoel mogelijk.

Keuze van Thuisleefgids

Ontdek welke hulpmiddelen worden aangeraden bij een bepaalde aandoening.

Meer informatie

Lees onze blogs en nieuwberichten om meer informatie, tips en adviezen te krijgen over producten en diensten bij Dwarslaesie.

de meest gebruikte hulpmiddelen bij dwarslaesie

10 meest gebruikte hulpmiddelen bij dwarslaesie

Een dwarslaesie is een beschadiging in het ruggenmerg. Door de beschadiging geeft het ruggenmerg de signalen tussen het lichaam en …

Omgaan met dwarslaesie als mantelzorger

Omgaan met dwarslaesie als mantelzorger

Een dwarslaesie, of ruggenmerg beschadiging, is niet alleen zeer ingrijpend voor de persoon die het ondergaat, maar ook voor hun …

Hulpmiddelen

Het afhankelijk van de ontstane beperkingen welke dwarslaesie hulpmiddelen je het beste kunt gebruiken. Je kunt denken aan aankleedhulpen, speciaal bestek en bordranden maar ook allerlei producten om de mobiliteit te ondersteunen zoals beugels, transferplanken en speciale stoelen. Er zijn verschillende prettige producten om de woning zelf te kunnen besturen met domotica en huisautomatisering, verschillende soorten rolstoelen en speciale bedden.

Verschijnselen bij dwarslaesie

In veel gevallen ontstaat een dwarslaesie door een ongeval of ongeluk. Bijvoorbeeld in het verkeer of na een heftige val. Wanneer de wervelkolom als gevolg daarvan breekt of verbrijzelt dan kunnen stukken van die wervelkolom tegen de zenuwen of het ruggenmerg aankomen waardoor zenuwen beschadigd raken of knellen. Het kan echter ook ontstaan door ontstekingen, bloedingen, gezwellen of infarcten.

Afhankelijk van waar de beschadiging zich bevindt en hoe hoog in het ruggenmerg kunnen er klachten optreden met uitvalsverschijnselen. Hoe hoger de dwarlaesie zit hoe meer uitvalsklachten er zijn. Er kan verlies over de aansturing van blaas- en darmen ontstaan met incontinentie tot gevolg maar ook pijnklachten, spierspasmen en doorligplekken kunnen ontstaan.

Veel voorkomende vragen en problemen

De beschadiging bij een dwarslaesie kan hoog of laag in het ruggenmerg ontstaan. De vragen en problemen bij een dwarslaesie zijn dan ook sterk afhankelijk van de plek van beschadiging. Omdat de schade meestal blijvend is vraagt dit zowel aanpassingen op lichamelijk als op psychisch vlak.

Hoeveel Nederlanders hebben een dwarslaesie?

Op de site van Dwarslaesie Organisatie Nederland is te lezen dat ingeschat wordt dat tussen de 12.000 en 15.000 mensen in Nederland een dwarslaesie hebben. Jaarlijks komen er ongeveer 2.000 nieuwe mensen bij, in ongeveer 50% van de gevallen door een ongeval.

Belangrijk aandachtspunt bij dwarslaesie

Omdat de klachten bij afhankelijk zijn van de hoogte van de laesie zijn ook de behoeften en aandachtspunten voor iemand met een dwarslaesie erg verschillend. Individuele begeleiding hierin is dan ook essentieel.

Handige links

Dwarslaesie Organisatie Nederland
Veel handige informatie op de site van dwarslaesie organisatie nederland.

Gezondheidsplein
Informatie over dwarslaesie.