Alles over CVA of Beroerte

Wanneer er wordt gesproken over een beroerte gaat er eigenlijk iets mis in een deel van de hersenen. Het kan zijn dat er een zuurstoftekort optreedt maar ook uitvalsverschijnselen aan een van de lichaamshelften komt veel voor. Dit komt voort uit het zuurstoftekort. Een beroerte wordt ook wel CVA of Cerebro Vasculair Accident genoemd in de medische wereld. Dit is een naam die wordt gegeven aan een verzameling van hersenaandoeningen die worden veroorzaakt door schade in de bloedvaten van de hersenen. Dit kan een afsluiting zijn door een bloedpropje of een bloeding voortkomend uit een gescheurd vaatje in de hersenen. Een kortdurende verstoring wordt een TIA genoemd. De klachten hiervan verdwijnen weer, bij een CVA zijn ze vaak blijvend.

Bekijk alle 143 producten

Keuze van Thuisleefgids

Ontdek welke hulpmiddelen worden aangeraden bij een bepaalde aandoening.

Meer informatie

Lees onze blogs en nieuwberichten om meer informatie, tips en adviezen te krijgen over producten en diensten bij Dwarslaesie.

Prettig Vervoer

Er lekker een dagje of avondje op uit. Daar heb je meestal vervoer voor nodig. Het is fijn om naar …

Vijf veelvoorkomende typen wandelstokken

Vijf veelvoorkomende typen wandelstokken

Er bestaan verscheidene typen wandelstokken. De houten wandelstok met een rondhaak handvat is de bekendste, maar er zijn bijvoorbeeld ook …

Wandelstok kopen, waar let je op?

Wandelstok kopen: Waar let je op?

Tegenwoordig is het gebruiken van een wandelstok meer noodzaak dan een modetrend. Dat zegt gelukkig niet dat wandelstokken nu hun …

Hulpmiddelen bij een CVA of Beroerte

Wanneer je te maken hebt met een beroerte kun je last hebben van klachten die je beperken in je zelfstandigheid. Het kan dan makkelijk zijn om een hulpmiddel te gebruiken voor sommige handelingen. Denk eens aan moeite met communiceren. Handige visuele plaatjes kunnen dan een uitkomst zijn. Ook een goede planning maken met een digitale kalender of agenda kan ondersteunen wanneer je last hebt van je geheugen. Tegenwoordig zijn er ook allerlei slimme apps die kunnen ondersteunen maar bijvoorbeeld ook mooie horloges die je kunnen herinneren aan activiteiten of medicijnen. Ook kan je steeds meer zelfmeten aan je lichaam of gezondheid en kun je die gegevens via apps inzien of delen. Wat betreft de persoonlijke verzorging en mobiliteit bestaat een breed scala aan CVA hulpmiddelen die je kunnen helpen om toch zoveel mogelijk zelf te doen.

Verschijnselen bij een CVA of Beroerte

  • Last van verlammingsverschijnselen. Dit is vaak aan één kant van het lichaam.
  • Last van uitval van het gezichtsvermogen, beperking in kunnen zien.
  • Last van een andere waarneming, bijvoorbeeld maar één kant van de deuropening zien.
  • Last van spraakstoornissen en woorden moeilijker kunnen begrijpen.
  • Moeite met concentreren en vergeetachtig zijn.
  • Zwaar vermoeid zijn.
  • Stoornissen in emotie of stemming. Vaker depressie of sterke emotie.

Veel voorkomende vragen en problemen bij CVA of Beroerte

Wanneer je te maken krijgt met een CVA kan dit zowel lichamelijk als geestelijk heftige gevolgen met zich meebrengen. Hierbij kun je denken aan zichtbare gevolgen aan het lichaam zoals een gehele of gedeeltelijke verlamming van arm of been aan de linker of rechter kant van het lichaam. Ook kunnen er problemen ontstaan met praten doordat je niet goed meer kunt articuleren. Ook slechter zien en niet de juiste bewoordingen aan een voorwerp kunnen geven komt vaak voor (afasie). Ook zijn er klachten die niet iedereen kan zien maar die wel veel impact hebben zoals last van moeheid, andere stemming, moeite met concentreren, zien of spreken.

Hoeveel Nederlanders hebben een CVA of Beroerte?

In Nederland krijgen elk jaar ongeveer 41.000 mensen te maken met een beroerte. Dat zijn 113 mensen per dag die klachten krijgen door een CVA. Het grootste deel is een herseninfarct (verstopping). Totaal is dit ongeveer 80% van de gevallen, de overige 20% zijn hersenbloedingen. Dit laatste is zwaarder en mensen die een bloeding krijgen overlijden vaker als gevolg van de CVA. In Nederland zijn er ongeveer 300.000 mensen die met beperkingen leven na een bloeding of infarct.

Belangrijke aandachtspunten bij een CVA of Beroerte

Doordat een CVA veelal een zware aandoening is heeft dit ingrijpende gevolgen op het leven. Per persoon verschilt dit sterk omdat het afhangt van waar de bloeding of het infarct heeft plaatsgevonden en hoe groot de aangerichte beschadiging is. Ook kunnen klachten alleen op lichamelijk of psychisch niveau ontstaan. Speelt dit op meerdere niveaus dan kan dit sociale gevolgen hebben.

Handige links

Alzheimer Nederland
Veel handige informatie op de officiele website van Alzheimer Nederland.

Hersenstichting
De officiele pagina van de hersenstichting.