Alles over COPD

Chronische Obstructieve Long Ziekte wordt afgekort als COPD en is een verzamelnaam voor longemfyseem en chronische bronchitis. Bij COPD is het moeilijker om te ademen omdat de longen zijn beschadigd. De hoeveelheid zuurstof die het lichaam opneemt vermindert waardoor het energieniveau daalt.

Bij chronische bronchitis is sprake van een ontsteking van de vertakkingen tussen de longen en de luchtpijp, de zgn. bronchiën. Er wordt meer slijm aangemaakt door het lichaam waardoor het moeilijker wordt om adem te halen. Bij longemfyseem is er sprake van dat de longblaasjes kapot gaan. Deze longblaasjes zorgen voor het verplaatsen van zuurstof naar het bloed en voor het uitademen van afvalstoffen. Als het aantal longblaasjes afneemt wordt dit lastiger wat leidt tot benauwdheid.

Meer informatie Bekijk alle 18 producten

Keuze van Thuisleefgids

Ontdek welke hulpmiddelen worden aangeraden bij COPD.

Meer informatie

Lees onze blogs en nieuwberichten om meer informatie, tips en adviezen te krijgen over producten en diensten bij Dwarslaesie.

tips bij copd

COPD, 5 tips en vergoedingen hulpmiddelen

Wanneer je last hebt van COPD dan is het belangrijk om je energie goed over de dag te verdelen. Je …

Dan de diagnose: COPD - Informatie op Thuisleefgids

Dan de diagnose: COPD

Je loopt al een tijd met klachten rond en weet maar niet wat er aan de hand is. Een onderzoekstraject …

Hulpmiddelen bij COPD

Gewone dagelijkse dingen zoals persoonlijke verzorging, traplopen of het doen van een boodschap worden lastig. Om de zorg of vraagstukken die mogelijk ontstaat door COPD te ondersteunen zijn verschillende (innovatieve) hulpmiddelen of woningaanpassingen beschikbaar. Hierbij kan gedacht worden aan apps, dwaalsystemen, valdetectie systemen, voedingondersteunende middelen en geheugen- en communicatiehulpen.

Hoeveel Nederlanders hebben COPD?

Op de website van het longfonds staat beschreven dat er in Nederland bijna 600.000 mensen met COPD zijn. Van ziektes met de hoogste sterftecijfers staat COPD op dit moment op de zesde plaats. De verwachting is dat dit in de komende jaren zal verschuiven naar de derde plaats. Vooral ouderen hebben meer kans op het krijgen van COPD, natuurlijk speelt ook erfelijkheid een rol.

Belangrijke aandachtspunten bij COPD

Voor mensen met COPD is het belangrijk om de energie over de dag goed te verdelen maar zeker ook om in beweging te blijven. Door te bewegen kan het uithoudingsvermogen verbeteren en worden de spieren sterker. Deelname aan sociale activiteiten of het werken kan hiermee zoveel mogelijk binnen handbereik blijven.