Amyotrofische laterale sclerose Amyotrofische laterale sclerose

Alles over ALS

Amyotrofische Laterale Sclerose (ALS) is een complexe en progressieve ziekte van de zenuwcellen die de spieren aansturen. Deze neuromusculaire aandoening van de zenuwen en spieren leidt tot het onvoldoende functioneren van de spieren, wat zich uit in het uitvallen of verstoord functioneren van de spieren. De motorische zenuwcellen in het ruggenmerg van het lichaam en tevens in het onderste deel van de hersenen sterven af. Er komen hierdoor te weinig of geen signalen vanuit de hersenen aan bij de spieren waardoor er geen spierbewegingen op gang gebracht kunnen worden. De spieren worden bij ALS steeds meer aangedaan. Dit betreft alle spieren behalve de hartspier. Pijn wordt niet vaak genoemd bij de ziekte wel een aantasting van de zintuigen zoals gevoel, smaak, zicht, reuk en het gehoor. De werking van de darmen en de blaas blijven bijna altijd intact.

Bij ongeveer 30% van de ALS-patiënten wordt een constatering gedaan van lichte cognitieve problemen of gedragsveranderingen. Het overlijden van iemand met ALS wordt vaak veroorzaakt door het uitvallen van de ademhalingsspieren. De gemiddelde levensverwachting van een ALS-patiënt is slechts drie tot vijf jaar wat de ziekte zeer ernstig en zwaar maakt voor patiënt en omgeving. Onderstaande hulpmiddelen zijn bij meer dan 80% van de mensen met ALS nodig. Lijst opgesteld door ALS Centrum.

Bekijk alle 69 producten

Keuze van Thuisleefgids

Ontdek welke hulpmiddelen worden aangeraden bij een bepaalde aandoening.

Thuisleefgids blog

Er zijn ontzettend veel hulpmiddelen op de markt. Hoe houd je nou het overzicht? Dat doen wij voor jou! Als eerst het laatste nieuws ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Braces en banden online kopen tips advies

Braces en banden kopen? Alle tips en adviezen op een rij!

Braces en banden zijn online verkrijgbaar in tal van soorten, maten, types en uitvoeringen. Denk aan een kniebrace, schouderbrace, enkelbrace, …

innovatie somnox slaaprobot

Innovatie van de week #4: Somnox Slaaprobot

De zorg innoveren is een van de kernelementen van de visie van Thuisleefgids.nl. Wij dragen er graag aan bij om …