Graag vertellen we in deze blog over 6 handige hulpmiddelen die te krijgen zijn als de klachten ontstaan door de Parkinson toenemen. De middelen kunnen ondersteunen bij de dagelijkse activiteiten, comfort bieden en helpen om zo lang mogelijk activiteiten zelfstandig te kunnen blijven ondernemen.

1) Hulpmiddelen bij het lopen

Voor veel patiënten met Parkinson breekt er een tijd aan waarin lopen minder makkelijk gaat. Om toch zo lang mogelijk actief en mobiel te blijven is er een hele variëteit aan hulpmiddelen beschikbaar die ondersteuning geven bij het lopen. Denk hierbij aan een zitstok, een handige wandelstok met zitje waarop je even kunt zitten om uit te rusten. Er zijn verschillende soorten loopframes en -rekken om, met name binnenshuis, veilig te kunnen lopen. Uiteraard kan ook gedacht worden aan een rollator, zowel voor gebruik binnenshuis als buiten.

Lees meer over loophulpmiddelen.

2) Bestek en servies

Als het lastiger wordt om zelfstandig te eten zijn er tal van hulpmiddelen die hierbij kunnen ondersteunen. Zo zijn er borden met speciale randen zodat het eten makkelijk blijft liggen. Ook zijn er borden met een klein waterreservoir voor warm water zodat het eten langer warm blijft als het nuttigen van de maaltijd wat meer tijd gaat kosten. Er is een verscheidenheid aan bestek te verkrijgen met speciaal gevormde grepen om makkelijker te kunnen gebruiken. Voor het drinken van zowel warme als koude dranken zijn er bekers die lekken tegengaan door middel van een handige deksel. Een tuitbeker of beker met speciaal, soms ook een dubbel, oor kan zelfstandig drinken ondersteunen.

Lees meer over bestek en servies.

3) Personenalarmering

Voor meer zekerheid en een veilig gevoel kan een personenalarmering uitkomst bieden. Zo is er een alarmzender waarbij je met één druk op de knop direct spraakcontact hebt met de gekozen contactpersoon. Met een alarmhorloge kan via een SOS knop rechtstreeks gebeld worden met een vooraf ingevoerd telefoonnummer en direct een gesprek worden gevoerd. Door een GPS-tracker is makkelijk na te gaan waar iemand zich bevindt.

Lees meer over personenalarmering.

4) Hulpmiddelen bij het zitten en opstaan

Om makkelijker in en uit bed te komen of op een stoel te gaan zitten en te gaan staan kan gebruik gemaakt worden van verhogers die onder stoel- op bedpoten geplaatst kunnen worden. Deze verhogers zijn in verschillende uitvoeringen verkrijgbaar.

Een losse stoelveer is op veel stoelen of banken eenvoudig te plaatsen. Door een opstaande beweging te maken komt de veer in beweging en ondersteunt door zijn opwaartse beweging bij het opstaan. De stoelveer is ook in een elektrische versie verkrijgbaar waarmee de veer de zit- of stabeweging langzaam begeleidt.

Lees meer over zit- en stahulpmiddelen.

5) Trapliften

Om zolang mogelijk thuis te kunnen blijven wonen is het soms nodig een extra ondersteuning aan te brengen voor het traplopen. Naast extra trapleuningen is het mogelijk de Assistep te monteren op de muur langs de trap. De handgreep van de assistep beweegt mee met de loopbeweging en gaat hiermee extra ondersteuning. Als traplopen echt niet meer kan is het voor vrijwel elke trap mogelijk een traplift te plaatsen die de gebruiker door middel van een elektrisch aangedreven stoeltje veilig naar boven en beneden brengt.

Lees meer over trapliften.

6) Bekers en Anti-lekbekers

Omdat drinken lastiger kan worden voor mensen met Parkinson, is het fijn om hen ondersteuning te bieden. Hiervoor bestaan er speciale bekers en anti-lekbekers, die gemaakt zijn om gemakkelijker zelfstandig te drinken zonder te knoeien. Zo zijn er bijvoorbeeld bekers met extra grip of met handige deksel en tuit. Deze zorgen ervoor dat je rustig kan drinken op je eigen tempo, zonder dat je drinken morst of lekt.

Lees meer over bekers en anti-lekbekers.

Voor meer informatie over Parkinson, bekijk dan deze pagina.