In deze blog vertellen we meer over zes hulpmiddelen bij MS. Om zo langer zelfstandig te blijven en om meer comfort te bieden. Hieronder de 6 handige hulpmiddelen bij Multiple Sclerose welke jou kunnen helpen om hier langer zelfstandig mee om te gaan.

1) Apparaten met spraakherkenning

Wanneer typen niet meer goed lukt door MS-klachten zijn er spraaksoftware programma’s die je kunt aanschaffen. Er zijn er verschillende op de markt waarvan Dragon Naturrally Speaking 10 het meest gewaardeerd is. Vaak wordt dit vergoed door je zorgverzekering. Naast softwareprogramma’s voor je computer zijn deze er ook voor smartphones waarbij verschillende opties met spraakherkenning beschikbaar zijn.

2) Speciale rolstoelen bij MS

Wanneer lopen lastiger wordt door MS kan een rolstoel noodzakelijk worden. Er zijn verschillende typen rolstoelen. Veel patiënten met MS hebben de voorkeur voor een handbewogen stoel in plaats van een elektrische rolstoel. Deze zijn vaak kleiner en lichter en hierdoor makkelijker wendbaar in kleine ruimtes. De rolstoel biedt daarnaast meer bewegingsvrijheid. Sommige stoelen kunnen helpen bij het opstaan, zodat dit minder inspanningen vergt. Er zijn ook scootmobielen waarmee je makkelijker vooruit kunt. Hiermee ben je ook volledig ondersteund door elektrische functies en dit vergt dus weinig energie.

3) Rolstoelkussens

Wanneer men lang en veel zit is er een verhoogde kans op decubitus. Het is dan van belang om een goed en prettig kussen te hebben om op te zitten. Decubitus ontstaat wanneer er een te grote druk ontstaat op het zitvlak. Er ontstaat dan pijn en onderhuidse druk waardoor de cellen een zuurstof- en voedingstekort krijgen met wonden tot gevolg. Speciale rolstoelkussens van traagschuim, gel of lucht (opblaaskussens) kunnen dit tegengaan én voorkomen. Dit wordt vaak vergoed vanuit de verzekeraar.

Lees meer over Rolstoelkussens.

4) Warme kleding

Wanneer men veel stil zit kan je snel last krijgen van kou. Vooral wanneer iemand naar buiten gaat. Er zijn gelukkig veel prettige materialen en kledingstukken om je warm te houden. Bijvoorbeeld een wind- en waterdichte regenjas of een poncho. Ook een schootkleed, warme sokken en wanten kunnen helpen. Voor je handen bestaan er makkelijke handschoenen waarmee je toch makkelijk dingen kunt blijven doen omdat je vingertoppen vrijgemaakt kunnen worden.

5) Hulphond

Een hulphond kan helpen bij MS. Deze honden worden hier speciaal voor getraind.  Zij kunnen helpen bij het aantrekken van kledingstukken, het openmaken van deuren, voorwerpen pakken en ze zijn getraind om altijd alert te blijven. Een hulphond wordt vaak vergoed door de verzekeraar.  

Lees meer op www.geleidehond.nl.

6) Systeem voor omgevingsbediening

Er bestaan steeds meer elektrische systemen die het mogelijk maken om bepaalde functies in het huis aan te sturen. Dit wordt domotica genoemd. Deze systemen kun je met de hand bedienen via een schakelaar, ze kunnen op de elektrische rolstoel worden geplaatst , of werken door middel van hoofd- of oogbeweging.. Dit kan helpen bij dagelijkse handelingen zoals het openen van gordijnen, het aandoen van lampen of het openmaken van deuren.

Voor meer informatie, bekijk onze pagina over Multiple Sclerose.