Wanneer iemand met dementie nog thuis woont, kan het prettig zijn om na te denken over maatregelen of hulpmiddelen om langer zelfstandig thuis te wonen.Vooral het voorkomen van problemen en ongelukjes is belangrijk. Mensen met dementie ervaren het als prettig om bij naasten te blijven wonen. Dit geeft een veilig gevoel. Hierbij 10 tips om langer zelfstandig thuis te wonen met dementie:

Zelfstandig thuis door een veilige woning

  1. Doordat de persoon met dementie op termijn minder goed in staat kan zijn om handelingen goed te overzien of uit te voeren is het van belang om de omgeving kritisch te bekijken. Hoe veilig en gebruiksvriendelijkheid is de woning en de inrichting? Het is slim om na te denken over valgevaar en hoe dit kan worden voorkomen door bijvoorbeeld snoeren weg te werken of drempels.
  2. Een rustige ruimte kan helpen om het overzicht te bewaren. Let op scherpe hoeken of randen en denk na over rookmelders en gasbeveiliging.
  3. Denk eens aan het verhogen van contrast. Bijvoorbeeld licht bestek op een donker tafelkleed, waardoor het meer opvalt. Bij het toilet kan een zwarte bril op een witte pot de oriëntatie verbeteren.
  4. Zorg voor voldoende licht in huis vooral voor in de nacht. Dit helpt s ’nachts bij het uit bed gaan..
  5. Maak apparatuur gebruiksvriendelijker. . Denk eens aan een gebruiksvriendelijke telefoon of afstandsbedieningen met minder knoppen en een geheugenfunctie.

Er zijn inmiddels veel soorten huisautomatisering ofwel domotica beschikbaar.

Lees meer over woningaanpassingen en over huisautomatisering.

Hulpmiddelen huishouden

  1. Er zijn steeds meer hulpmiddelen voor dagelijkse taken. Denk aan: panhouders, speciaal bestek, anti-slipkommen, lichtgewicht strijkijzers, speciale boodschappenwagens, vergrootglazen, borduurringen en grijphulpmiddelen.

Lees meer over producten voor voeding en voeding bereiding.

Hulpmiddelen voor zelfzorg

  1. Voor ondersteuning in de zorg kan je denken aan producten die helpen bij eten, drinken, aankleden en uitkleden, wassen en het gebruik van toilet.

Lees meer over producten voor zelfzorg en verzorging.

Medicatie hulpmiddelen

  1. Het innemen van medicijnen is vaak van belang maar kan moeilijker worden bij dementie. Om toch te zorgen dat medicijnen op het juiste moment worden ingenomen kan men kijken naar medicijndozen met vakjes voor de verschillende dagen. Er zijn ook medicijndispensers die een herinnering via een alarm geven wanneer het tijd is om de medicijnen in te nemen.

Lees meer over oplossingen bij medicijnen innemen

Ingrijpendere aanpassingen of hulpmiddelen

  1. Soms zijn er echt ingrijpende aanpassingen of hulpmiddelen nodig om de persoon met dementie zo lang mogelijk thuis te laten wonen. Denk aan de verbreding van deurposten bij gebruik van een rolstoel  of zelfs een traplift. Als deze aanpassingen bijdragen aan langer zelfstandig thuis wonen kan er sprake zijn van vergoedingen.

Lees meer over woning aanpassingen.

Hulpmiddelen voor veiligheid en toezicht

  1. Om de veiligheid te verhogen kan het wenselijk zijn om meer toezicht te houden. Hierbij kan gedacht worden aan bijvoorbeeld dwaaloplossingen of alarmsystemen die een signaal geven wanneer er sprake is van dwalen of van bijvoorbeeld een onveilige situatie bij het koken.

Lees meer over dwalen en dwaalpreventie systemen.

Meer informatie over dementie via deze pagina of op de website van Alzheimer Nederland.